Voorjaarsschoonmaak in de tuin: zo gaat je tuin gezond en fit de lente in

Partnerbijdrage van WOLF-Garten®
heg snoeien wolf-garten

Nu de dagen weer wat langer worden, staat bij veel mensen traditiegetrouw de voorjaarsschoonmaak op de planning. Maar niet alleen je huis, ook de tuin is toe aan een grote schoonmaak. Opruimen, organiseren en schoonmaken: met deze checklist en tips zit je deze lente op rozen en is het gras net een beetje groener dan bij de buren.

Lees verder na de advertentie

1. Het gazon: maaien, bemesten, verticuteren en opnieuw inzaaien

Wolf-Garten verticuteerkam

De voorjaarsschoonmaak begint met het voorzichtig harken van het gazon. Zo verwijder je bladeren en takken. Daarna volgt de eerste maaibeurt om de groei van de gazonplanten te stimuleren en de vertakking van de wortels te bevorderen. De derde stap is verticuteren met een speciale verticuteerhark of -machine. Dankzij deze beluchtingstechniek wordt het groen bevrijd van mossen en onkruid en kunnen licht, lucht, water en voedingsstoffen weer doordringen tot de wortels van het gras. 

Expert-tip: Verticuteren komt van de Engelse omschrijving ‘vertical cut’, dus het verticaal bewerken van het gazon waardoor de viltlaag verwijderd wordt. Wil je het helemaal goed doen, bemest het gazon dan na het verticuteren met de 4-in-1 verticuteermix van WOLF-Garten, zodat de grond extra vruchtbaar en gezond is.

2. Bloembedden schoonmaken en losmaken

hark wolf-garten schoonmaak

Haal eerst de bladeren en dode plantenresten weg, bijvoorbeeld met de kleine bladhark LD-M van WOLF-Garten. Vervolgens verwijder je het onkruid met wortels, zodat het niet snel weer begint te groeien. De plantenresten kunnen bij het losmaken van de grond direct worden ingewerkt, waardoor de grond op natuurlijke wijze wordt bemest.

Expert-tip: Het is beter om in het voorjaar niet diep te spitten, zodat het bodemlevven niet te veel wordt aangetast. Is de grond heel erg hard? Maak deze dan eerst heel voorzichtig los met een schoffel of woelvork, zodat de grond toch kan ademen en voedingsstoffen op kan nemen.

Lees verder na de advertentie

3. Bomen en heggen snoeien

heg snoeien wolf-garten

Veel soorten bomen en hagen moeten nu ook gesnoeid worden. Dit helpt hen om in het voorjaar krachtig uit te lopen. Het beste is om dit na IJsheiligen te doen, wat dit jaar tussen 11 en 15 mei valt. De kans dat het daarna nog gaat vriezen is erg klein.

Expert-tip: Denk aan verschillende snoeitijden. Sommige soorten, zoals abrikozen of pruimen, moeten niet in het voorjaar worden gesnoeid. Het is ook een goed idee om met het snoeien van veel hagen te wachten tot juni.

4. Vijver schoonmaken

vijver schoonmaken wolf-garten

In de vijver kunnen plantenresten zich aan de oppervlakte verzamelen. Zakt dit naar de bodem, dan kan dat slecht zijn voor het water. Verwijder in het voorjaar dus bladeren en ander bladafval in en rondom de vijver. Dit kan met een vijverstofzuiger of met een schepnet zoals de WOLF-Garten WK-M. Ook moet je nu de filters en pompen reinigen en de UV-lampen controleren. Vul tot slot de vijver aan met schoon, vers water.

5. Schoonmaken van terrassen, balkons, paden en trappen

Reinigingsborstel wolf-garten tuinpad

Naast het groen, moeten ook de verharde oppervlakken zoals terrassen, balkons, paden, trappen en opritten worden opgeknapt. Sterk vervuilde oppervlakken kun je met bezem en schrobber reinigen. Zo heeft de WOLF-Garten multi-star® serie sterke basisstelen waarop je een bezem en reinigingsborstel kunt klikken. Deze serie bestaat al meer dan 35 jaar en is uitgebreid met het e-multi-star™-systeem, een elektrisch en energiebesparend antwoord op apparatuur die op benzine of olie werkt.

WOLF-Garten voegt aan dit e-multi-star™-systeem nu een reinigingsborstel op accu met twee extra opzetstukken toe. Deze maken het schoonmaken van vloeren, voegen en kanten supereenvoudig. De elektrische reinigingsborstel is geschikt om het terras en stenen vloeren zowel droog als nat te reinigen. Op de borstel kun je twee handige, motorloze opzetstukken klikken: een voegen- en onkruidkrabber of een kantensnijder.

Expert-tip: Bijzonder hardnekkig vuil kun je effectief verwijderen met een hogedrukreiniger. Voorzichtigheid is echter geboden bij de reiniging van houten terrassen of zandsteen! Maak hier de moslaag, die zich in het koude seizoen heeft afgezet, liever los met een borstel en wat water.

6. Tuinhuisje, garage en serre opruimen

Opruimen is hier, net als in huis, een goede basis. Want als je ruimte creëert, is het makkelijker schoonmaken. Na een basisreiniging van het interieur door vegen en stofzuigen is een stoomreiniger een goede oplossing voor hardnekkige vlekken. De muren kun je snel ontdoen spinnenwebben en vuil met een bezem of ragebol. Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het ook een goed idee om de deuren en de garagedeur te onderhouden.

wolf-garten dakgoot

Expert-tip: Controleer de dakgoot en regenpijp op verstoppingen. Met een speciale dakgootreiniger zoals de WOLF-Garten GC-M kun je bladeren en vuil grondig en eenvoudig verwijderen. Met een telescoopsteel, zoals uit de WOLF-Garten multi-star®-serie, wordt het bereik vergroot en heb je geen ladder nodig om bij de dakgoot te kunnen. Ook handig voor het wassen van ramen.

7. Tuingereedschap en meubilair

Last but not least verdient ook het tuingereedschap een opfrisbeurt: pleeg onderhoud en eventueel reparaties voordat het tuinseizoen echt volledig losbarst. Hetzelfde geldt voor het tuinmeubilair, dat je nu grondig moet worden schoongemaakt.

Zo zijn de tuin en de buitenruimte weer in topvorm, net op tijd voor de eerste zonnige dagen – de zomer kan komen.

100 jaar WOLF-Garten®

WOLF-Garten®, merk van Stanley Black & Decker, is opgericht als ijzerwarenfabriek door August Wolf in 1922 en wordt tot op de dag van vandaag gekenmerkt door het voortdurend streven naar innovatie. Het logo met de opvallende gele wolvenkop op een rode achtergrond staat al generaties lang garant voor Duitse vakmanschap en kwaliteit. Als totaalleverancier van tuingereedschap wordt WOLF-Garten® beschouwd als een van de grootste fabrikanten in de volledig assortiment-sector. Het uitgebreide productassortiment reikt van tuingereedschap, grasmaaiers, hakselaars en snoeischaren tot zaden en meststoffen. Meer informatie over de producten van WOLF-Garten®? Bezoek https://www.wolf-garten.com/nl.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu