Oogsttijd! Dit oogstten we uit de verhoogde moestuinbak van Ecotuintje

In samenwerking met Ecotuintje
Ecotuintje moestuinbak met marjolein

Herinner je je nog hoe we vorige keer lieten zien hoeveel planten we maar liefst in onze verhoogde moestuinbak van Ecotuintje konden laten groeien? Dit keer vertellen we hoe goed al die kruiden, groenten en bloemen het hebben gedaan tijdens het groeiseizoen!

Lees verder na de advertentie

Verhoogde moestuinbak van Ecotuintje naast de regenton

In het begin van het groeiseizoen was het een tijdlang behoorlijk droog, dus extra water geven was geen overbodige luxe. Gelukkig hadden we de verhoogde moestuinbak van Ecotuintje vlakbij de regenton gezet, dus we hoefden niet met de gieter door de tuin te slepen. Een groot voordeel van de moestuintafel is dat alle planten bij elkaar in één bak staan. Zo kun je al je planten tegelijkertijd water geven, omdat ze niet verdeeld staan over meerdere potten. Bovendien kunnen de wortels zich vrij uitspreiden in hun zoektocht naar water en drogen dus minder snel uit.

Overblijvende kruiden

Ecotuintje moestuinbak met marjolein

De eerste planten die de moestuinbak in mochten, waren de kruiden die waren overgebleven van vorig seizoen: de tijm en marjolein (oregano). Die waren zo hard gegroeid dat we ze eerst moesten delen. De rest van het seizoen groeiden ze weer net zo vrolijk door, en dus kon er ook doorlopend geoogst worden – lekker voor (onder meer) door de pastasauzen!

Een snijbiet die vorig seizoen in een pot had gestaan, had zich flink uitgezaaid. We verspeenden dus een aantal zaailingen naar de verhoogde moestuinbak van Ecotuintje, waar de planten hard verder groeiden en van de stengels konden we meerdere keren snijden.

Tomaten en pepers in de moestuinbak

Lees verder na de advertentie

De Spaanse peperplant die we eerder warm hadden opgekweekt, plantten we na IJsheiligen ook uit in de bak. Tussen augustus en oktober konden we doorlopend verse pepers oogsten – zoveel dat er nog genoeg overbleef om te drogen voor de winter.

Verder experimenteerden we met stekjes van stamtomaten. Die bungelden binnen no-time over de rand van de moestuinbak. En doordat de vruchten later oogstklaar waren dan die van de ouderplant, konden we zelfs tot in de herfst snoepen van de vele tientallen smakelijke kerstomaatjes.

Een hele zomer lang aardbeien

Ecotuintje verhoogde moestuinbak met aardbeien

Een andere prominente plek in de verhoogde moestuinbak van Ecotuintje werd afgelopen seizoen ingenomen door doordragende aardbeienplanten. Op het hoogtepunt van het seizoen konden we daar vrijwel dagelijks een handje heerlijk zoete aardbeien van oogsten.

Overige kruiden en bloemen

zonnebloem

Een aantal plantjes hadden we alvast opgekweekt, zoals de basilicum en peterselie. Andere, zoals de koriander en de verschillende soorten bieslook, zaaiden we rechtstreeks. Al snel groeide alles uit tot oogstbare, aromatische blaadjes en stengels. Hetzelfde geldt voor de strobloem en zelfs de amarant – ook een mini-pluktuin is dus wellicht een leuk idee voor de verhoogde moestuinbak van Ecotuintje!

En de aangewaaide zonnebloem? Dat bleek een vrij hoge soort te zijn die uiteindelijk een groot bloemhoofd produceerde – en heel veel zonnebloempitjes. Die hebben we verzameld en de vogels krijgen ze regelmatig als traktatie.

Specificaties verhoogde moestuinbak van Ecotuintje:

Meer lezen over de verhoogde moestuintafel van Ecotuintje

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu