Samen iets terug doen voor de natuur op de Natuurwerkdag

Partnerbijdrage van LandschappenNL
Natuurwerkdag 2021

Heb jij ook zo genoten van de natuur afgelopen jaar? In november is het mogelijk om mee te helpen en iets terug te doen voor natuur bij jou in de buurt tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november 2021 kan je in het hele land meedoen aan natuurklussen, zoals wilgen knotten, bollen planten, insectenhotels bouwen, bomen planten en veel andere activiteiten.

Lees verder na de advertentie

Doe mee aan gezellige natuurklussen

De Natuurwerkdag staat dit jaar in het teken van biodiversiteit. De klussen zijn er dan ook op gericht om natuur te onderhouden en herstellen, wat bijdraagt aan de leefomgeving van veel (bedreigde) planten en dieren. Ook vindt de organisatie van de Natuurwerkdag het belangrijk om mensen te bereiken die graag een keer kennis maken met werken in de natuur, en deze stap nog niet hebben kunnen óf durven maken. De organisatie roept dan ook op om iemand uit jouw nabije omgeving mee te nemen naar de Natuurwerkdag. Denk aan je buurvrouw, neefje, tante of iemand van de sportclub. Iedereen is welkom!

Naast dat je iets goeds doet voor de natuur, ontmoet je op de Natuurwerkdag ook nieuwe mensen. Geef je van tevoren wel even op via www.natuurwerkdag.nl.

Samen voor biodiversiteit

Natuurwerkdag 2021

Tijdens de Natuurwerkdag lever je een bijdrage aan de natuur door in jouw omgeving mee te helpen. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de biodiversiteit in ons land. Vergeleken met 1900 is er nog maar 15% over van de plant- en diersoorten die van oorsprong in Nederland voorkwamen (bron: voor de weg van morgen). Ook is op dit moment een derde van de diersoorten in Nederland bedreigd, zoals de grutto, kievit en de helft van de bijensoorten. De hulp van vrijwilligers in de natuur en het landschap is daarom hard nodig!

Geef je op voor een klus

Lees verder na de advertentie

Ga je ook graag samen met buren, vrienden of familie buiten een dag aan de slag te gaan om zo bij te dragen aan jouw groene omgeving? Kijk dan op www.natuurwerkdag.nl/zoek-een-klus voor meer informatie over klussen bij jou in de buurt én meld je aan.

In 2021 organiseren de provinciale Landschapsbeheerorganisaties de Natuurwerkdag voor de 21e keer op ruim 500 locaties door heel Nederland. Zelf een klus aanmelden is ook mogelijk. Uiteraard houden we de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten en wordt de Natuurwerkdag coronaproof georganiseerd.

Een greep uit de klussen

Vrijdag 5 november

Poelen schoonmaken in Woerden De kikkerpoel in dit mooie natuurgebied in Woerden is aan het dichtgroeien met riet, lisdodden en andere vegetatie. Help op de Natuurwerkdag mee de poel weer open te krijgen.

Wilgen knotten in Amsterdam Langs het Wilgenlaantje in sportparken Middenmeer en Voorland ga je op de Natuurwerkdag wilgen knotten. Door dit te doen is er in de winter genoeg schuilmogelijkheid voor vogels en insecten.

Aan de slag voor insecten in Schijf In het stiltegebied bij de Rucphense Bossen zoemt het van de bijen en vlinders. Help je mee op de Natuurwerkdag de omliggende randen ook aan te pakken voor insecten?

Zaterdag 6 november

Bollen planten in Heemtuin in Gouda In dit prachtige Hollandse Veenweidegebied help je mee met de voorbereiding op het winterseizoen. Zo ga je hier op de Natuurwerkdag zagen, snoeien, bollen planten en kan je meedoen aan de workshop ‘vlechten met natuurlijke materialen’.

Broeihopen maken in Bovenkarspel Het Streekbos is een gebied waar de ontwikkeling van de natuur voorop staat. Op de Natuurwerkdag help je mee met maaien, snoeien en broeihopen maken voor ringslangen.

Onderhoud aan de oeverzwaluwwand plegen in Geertruidenberg De oeverzwaluwwand is een belangrijke broedplaats voor zwaluwen in Geertruidenberg. Help je mee de wand schoon te maken en weer opnieuw met zand te vullen?

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu