Geniet van mediterrane sferen in Kasteeltuinen Arcen

In samenwerking met Kasteeltuinen Arcen
Afbeelding voor Geniet van mediterrane sferen in Kasteeltuinen Arcen

De Mediterrane Tuin en de Plaza Verde vormen samen een nieuw tuingebied in het Limburgse bloemen- en plantenpark Kasteeltuinen Arcen. Dit nieuwe tuingebied is officieel geopend op 31 mei 2023, de 35e verjaardag van het park.

Lees verder na de advertentie

In 1988 opende de iconische kas van 3000 m2 groot, de ‘Casa Verde’, ontworpen als tegenhanger van het oude Kasteel Arcen. Vanwege haar unieke constructie zou de kas ongeveer 20 jaar meegaan. Vorig jaar, zo’n 35 jaar later, bleek na een storm de constructie echt op. Er groeiden planten die destijds in Nederland buiten niet aardden, zoals olijven, palmen en vijgen. Door de steeds warmere Nederlandse winters kunnen inmiddels veel van deze planten nu wél zonder dak boven hun hoofd. Bovendien was het ontwerp, bestaande uit het padenstructuur in de kas met haar hoogteverschillen plus diverse vijvers, waaronder een grote koivijver, erg krachtig.

Tuinbaas Bartjan Bakker legt uit: “Wat nou als we die kas zo konden slopen dat het geen schade zou berokkenen aan het landschap eronder en we vervolgens het geheel krachtiger zouden maken? Dat is het uitgangspunt op basis waarvan de Mediterrane Tuin en de boulevard Plaza Verde is ontstaan. Heel duurzaam en passend bij de stichting Het Limburgs Landschap waar Kasteeltuinen Arcen onderdeel van is!”

Wat ooit het middendeel van de kas vormde is nu de Plaza Verde, een lange boulevard. “Van Floriade Venlo (2012) namen we de befaamde Twig-elementen – zitbankjes in de vorm van een twijg – over”, vertelt Bartjan. “Hiermee maakten we op de boulevard speelse borders, waar bezoekers dus op de randen kunnen zitten – en door de stammen van oudere moerascypressen over de grote vijver heen kunnen kijken. Beneden op een lager niveau is een zitgedeelte tussen de prachtige luchtwortels van deze bijzondere bomen. De Twig-elementen en de muren eromheen zijn wit, wat bijdraagt aan het mediterrane gevoel.”

Kasteeltuinen Arcen mediterrane tuin

“De 6000 lavendelplanten in banen, zoals in Zuid-Frankrijk, geven een vakantiegevoel.”

De borders zijn gevuld met planten die je het gevoel geven dat je in een ver mediterraan oord bent. “Planten met grijze bladtinten, als de grote harige bladeren van de engelenvleugels (Senecio cancans ‘Angel Wings’). In schril contrast met de grijsblauwe gladde bladeren van diverse soorten eucalyptussen. Grootbladige Eucalyptus pauciflora ‘Mount Buffalo’ en de hele fijne blaadjes van de Eucalyptus gunnii. Blauw schapengras kleurt mooi met palmlelies. In andere borders staan vele soorten vijgen, zoals de Ficus ‘Ice Crystal’, met mooi ingesneden blad afstekend tegen de groot rond bladige magnolia’s. Verder heeft elk vlak zijn eigen bloemkleur.”

Lees verder na de advertentie

Vervolgens kun je vanaf de boulevard de Mediterrane Tuin inlopen, waar je het grootste lavendelveld van Limburg vindt. “Met meer dan 6000 lavendelplanten in banen, zoals in Zuid-Frankrijk”, vertelt Bartjan. “Heerlijk geurende lavendelplanten zullen menige neus prikkelen en zoete, fijne vakantieherinneringen oproepen. Er stonden al oude olijven en een oude den, versterkt door twee grote kunstwerken, dat het gevoel geeft dat je in een land langs de Middellandse Zee wandelt.”

Waar mogelijk, zoals in het Lommerrijk, worden inheemse planten gebruikt. Kasteeltuinen Arcen toont echter van oudsher graag plantbijzonderheden als nieuwe gecultiveerde soorten. “In het vlak met roze bloemen staan bijvoorbeeld winterharde Aziatische lelies. De planten hoeven dus niet per se mediterraan te zijn. De totaalbeleving met planten als blikvangers moeten je het gevoel geven dat je niet in Nederland rondloopt. Samen met alle andere tuinen is het vernieuwde gebied een toevoeging aan ons inspirerende park vol tuinstijlen door de eeuwen heen.”

Meer informatie: www.kasteeltuinen.nl

Alle foto’s: Laurens Eggen

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu