Op naar een groen 2023: dit zijn onze plannen voor het nieuwe jaar

Helga Kluiter
|
02/01/2023
Afbeelding voor Op naar een groen 2023: dit zijn onze plannen voor het nieuwe jaar

De start van het nieuwe jaar begint altijd vol belofte. De redactie van Gardeners’ World neemt alvast een voorschot op het komende tuinseizoen met goede voornemens en heel veel nieuwe tuinplannen en tips.

Lees verder na de advertentie

Wat zijn jouw plannen dit jaar?

Wij zijn natuurlijk ook benieuwd naar jouw tuinplannen! Deel ze met ons op Instagram via #MijnGardenersWorld. We zijn benieuwd!

Winterkleur op het balkon

Jos Heijmans, redacteur: “Zoals elk jaar neem ik me ook nu weer voor om zelfs in de winter iets aan mijn balkon te doen. Tijd om het woord de daad te laten voorafgaan. Ik ga een nieuwe pot beplanten met winterharde planten om toch wat kleur op het balkon te krijgen. Ik denk aan een combinatie met Gaultheria, Helleborus niger en Skimmia japonica. Inderdaad: ik wil de kerstdagen laten voortduren!”

“En ook in 2023 zal ik weer regelmatig in de moestuin van mijn lief te vinden zijn, waar ik af en toe een handje help. Zo moet het kleine strookje gras, dat vorig jaar is gelegd, voorzien worden van mooie bloembollen. De keuze is reuze en aan mij. Suggesties? Mail ze naar me via het formulier op onze contactpagina.”

Wekelijks tuininspiratie in je mail

Iedere week nog meer inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Langer en meer oogsten uit de moestuin

Helga Kluiter, redacteur: “Ik ben ontzettend blij met mijn nieuwe volkstuintje, pal naast collega (en nu dus ook moestuin-buur) Linda. Het eerste wapenfeit is een zelfgemaakte tuinkist voor alle gereedschappen, die ook dienst doet als zitplek. En net als Linda heb ik gekozen voor ‘no-dig’, wat op de zware kleigrond sowieso een prettigere methode is om de grond te verbeteren dan spitten”

“Ik ben verder erg geïnteresseerd in permacultuur en plantengilden – planten die elkaar versterken als je ze bij elkaar zet. Zo hoop ik nog deze winter twee laagstam kersenbomen te kunnen planten en daaromheen planten zoals bieslook, kamille en Calendula. Bovendien wil ik dit jaar mijn oogst beter gaan spreiden en wintergewassen gaan kweken. Komend jaar zit ik zeker niet stil!”

Heerlijke zomermaaltijden en veel bloemen

Linda Passies: webredacteur: “Ik was in de wolken toen ik eind 2022 de gelegenheid kreeg een volkstuin te huren (naast mijn moestuinbuur Helga, zoals je hierboven al kon lezen). Ik besloot al snel dat ik wil experimenteren met de no-digmethode. Samen met mijn vriend maakte ik alvast verhoogde moestuinbedden.”

“Mijn plan bestaat uit een mix van pluktuin en moestuin. Ik kan niet wachten op de heerlijke zomermaaltijden bomvol zelfgekweekte vitaminen. Maar ook kijk ik enorm uit naar de bossen vol zelfgekweekte dahlia’s, zinnia’s, Lathyrus en droogbloemen. Dit komende jaar ga ik gebruiken om al mijn theoretische kennis in de praktijk te brengen. En dan zal ongetwijfeld blijken dat er nog veel te leren valt.”

Tuin wapenen tegen droogte

Anne Wieggers, hoofdredacteur: “Wie weet wat 2023 ons brengt? Ik weet wel dat ik mij wil wapenen tegen wat voor omstandigheden er ook op ons afkomen. Dit doe ik door kennis te verzamelen en een paar klusjes uit te voeren.”

“Bij een bezoek aan Great Dixter was ik zwaar onder de indruk van hoe de strobloemen, Nicotiana en een zalmkleurige Canna de show stalen. En dat terwijl het verboden was te sproeien op dat moment in het VK! Deze planten zouden daarom wel eens een plekje kunnen gaan vinden in mijn tuin.”

“In januari kan ik wel een stok achter de deur gebruiken om naar buiten te moeten. Ik vind die in de vorm van mulchen (met scheerwol tegen de droogte) en het vernieuwen van een moestuinbed in mijn voortuin. Op naar een heerlijk tuinjaar!”

Meer lezen over:
Inspiratie
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu