
In deze serie geven Gardeners’ World magazine en Rootsum, experts in biologische oplossingen, advies aan zes van onze lezers, die ons hun plaagdierprobleem hebben voorgelegd. Dit keer is Bart van Swam aan het woord, die jaarlijks last heeft van een mislukte walnotenoogst.
Het plaagdier van Hans: de walnootboorvlieg
Bart: “Ik heb een walnootboorvlieg in mijn notenboom. Hij weet al jaren mijn notenoogst te veranderen in kliko’s vol met slijmerige noten. Al mijn harde werk om meteen vieze noten te verwijderen helpt nauwelijks. Alle hulp hiermee is erg welkom!”
Ha Bart, wat vervelend dat deze plaag zulke grote proporties aanneemt! De walnootboorvlieg (Rhagoletis completa) is een exotisch insect uit Noord-Amerika dat zich al enige tijd in Europa verspreidt. Hier tast hij vooral de echte walnoot (Juglans regia) en zwarte walnoot (Juglans nigeria) aan.

De biologische oplossing van Rootsum
Allereerst is het goed om de geparasiteerde noten te bekijken als je ze verwijdert. Zitten er witte larfjes in de bolster? Dan lijkt het inderdaad om de walnootboorvlieg te gaan. Deze vlieg is een fruitvliegsoort, die enkel de vruchten aantast. Er zou geen schade te zien zijn aan bladeren en takken, zoals bij andere ziektes als bacteriebrand (zie de plantverzorgingstips).
De oplossing voor walnootboorvlieg
Tussen juni en september kun je een aantal keren aaltjes (Felti-care aaltjes) aangieten op de bodem rond de notelaar. Heb je nog andere fruitbomen zoals appelen en peren, dan kun je de aaltjes ook meteen op de stam van deze fruitbomen sproeien tegen larven van fruitmot.
Plantverzorgingstips van Gardeners’ World magazine

Als het niet gaat om de walnootboorvlieg, dan zou het bacteriebrand kunnen zijn. Vaak is dan de hele vrucht verslijmd en zie je ook aantastingen op blad en takken. Deze zeer besmettelijke ziekte verspreidt zich via het stuifmeel.
Bacteriebrand kun je voorkomen door de boom niet of nauwelijks te snoeien. Dit is bij notenbomen trouwens vaak ook niet nodig. Verwijder wel kankers die in de boom ontstaan door deze ziekte. Wanneer je aangetaste vruchten, bladeren en bolsters ziet, verwijder deze direct en gooi ze bij het restafval om verspreiding te voorkomen.
Tip! Test de bodem. Als de grond zuur is, vaak langdurig nat (zoals klei) en er gebrek is aan kalk, magnesium en andere sporenelementen, is de boom gevoeliger voor het oplopen van de ziekte. Kijk of je de bodem gericht kunt verbeteren.
Over Rootsum

Al 30 jaar lang ontwikkelt het Belgische familiebedrijf Rootsum uit Leuven (voorheen bekend als BioGroei) natuurlijke oplossingen voor plaagdieren bij het biologisch tuinieren. ‘Op zoek naar beestige beestjes’, zoals ze het ook wel noemen. Dit doen ze door biologische alternatieven te bieden voor gif, de bodem te verbeteren en in te zetten op het creëren van biodiverse tuinen, door heel Vlaanderen en Nederland.