
Maar liefst 100.000 mensen hebben alleen al in 2024 beestjes van Rootsum ingezet tegen plaagdiertjes. Deze natuurlijke oplossing wint het gelukkig steeds meer van chemische bestrijdingsmiddelen. Het Belgische familiebedrijf wil samen op een natuurlijke manier de strijd aangaan tegen plantproblemen. Doe je mee?
Beestige beestjes

Al 30 jaar lang ontwikkelt het Belgische familiebedrijf Rootsum uit Leuven (voorheen bekend als BioGroei) natuurlijke oplossingen voor plaagdieren bij het biologisch tuinieren. ‘Op zoek naar beestige beestjes’, zoals ze het ook wel noemen. Samen met het team werken mede-eigenaar Mathias en zijn moeder Esmeralda elke dag aan hun missie: een netwerk van biodiverse tuinen.
Oproep! Wij zoeken jouw plaagdiervraag
Heb jij afgelopen jaar last van plaagdieren gehad, of zie je ze op dit moment zitten in jouw planten? Gardeners’ World en Rootsum beantwoorden al jouw vragen! Stuur hier je vraag in.
Netwerk van biodiverse tuinen

De missie die Mathias en zijn collega’s nastreven is het creëren een netwerk van biodiverse tuinen, dat natuurgebieden met elkaar verbindt. Je kunt je eigen tuin aanmelden om mee te werken aan deze missie. Dit zijn de drie manieren waarop je biodiversiteit in je tuin kan verhogen, geheel volgens de missie van Rootsum:
1. Gebruik alternatieven voor gif
Rootsum is ooit begonnen met het bieden van alternatieven voor gif, en dat doen ze nog steeds volop. Gif is zeer schadelijk voor dier, plant en mens. Door het inzetten van een groot assortiment aan inheemse plaagdierbestrijders, worden overbevolkingen van bepaalde insecten op natuurlijke wijze bestreden. Deze bestrijders kunnen in de tuin zelf géén plaag gaan vormen, maar dragen juist bij aan de ecologische balans.
2. Bodem verbeteren
Mulchen is het sleutelwoord. Als je mulcht, voeg je voldoende voedingsstoffen toe voor je planten. Dat niet alleen, je verrijkt je bodem zodat bodemdieren en nuttige schimmels zich goed kunnen ontwikkelen, wat je planten sterker maakt. Mathias: “Waar nodig kan er wormenaarde of lavameel toegevoegd worden om de bodem iets te verbeteren. Omspitten is niet nodig. Als je iets wilt beluchten, gebruik dan een woelvork om licht te woelen”, vertelt Mathias.
3. Creëren van biodiverse tuinen
Biodiverse tuinen hebben een veel kleinere kans op plaagdieren; er is een beter balans tussen plaagdier en hun belagers. Rootsum begeleidt in het maken van een biodiverse tuin, door middel van op maat gemaakte nieuwsbrieven, microlearnings, PDF’s en downloadbare tips.
De bodem is de basis

Door het maken van een sterke, biodiverse tuin zorg je voor balans en is er weinig kans dat plagen ontstaan. Hier komt dan ook de naam van Rootsum vandaan. “Root” staat voor wortels, de basis en essentie van een biodiverse tuin. “Sum” verwijst naar de som van de vele biodiverse tuinen samen. Mathias: “Als je een gezonde bodem hebt, heb je sterke planten en daardoor geen plaagdieren. Zijn die er toch? Dan zijn er waarschijnlijk genoeg andere beestjes die de plaag kunnen bestrijden.”
Kwaliteit en duurzaamheid

De meeste beestjes die Rootsum verkoopt kun je niet goed zien en dat maakt de kwaliteitscontrole zo belangrijk. “De productie, kwaliteitscontrole, verpakking, maar ook de klantenservice wordt persoonlijk gedaan door ons eigen team”, vertelt Mathias trots. Zo ben je er zeker van dat de oplossingen die ze bieden, effectief zijn in de bestrijding.
De producten van Rootsum zijn 100% CO2 neutraal en wat er aan energie tijdens het productieproces niet helemaal neutraal kan zijn, zoals koeriersdiensten, wordt gecompenseerd door het investeren in natuurgebieden. Van de totale omzet van het bedrijf, wordt 1% gestoken in natuurprojecten, waar jij als klant bij kan aangeven waar je vindt dat het geld heen moet gaan. In 2024 is Rootsum verkozen tot ‘miK Klimaatambassadeur’.
Ook op maatschappelijk gebied wil Rootsum graag bijdragen. Mathias: “Naast de plaagdierbestrijding verkopen we ook op maat gemaakte insectenhotels, gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook komen schoolklassen regelmatig langs om ervaringen op te doen. Zo willen wij ook een maatschappelijke bijdrage leveren.”
Oproep: stuur jouw plaagdiervraag in

In de komende maanden beantwoordt de redactie van Gardeners’ World samen met Rootsum jullie vragen over de plaagdiertjes waar jullie last van hebben (gehad). Dit kan gaan over bladluizen. wolluis, trips, emelten… wat jij ook maar in je kamer- of tuinplanten aantreft. Stuur jouw vraag in via het onderstaande formulier. En vergeet niet een duidelijke foto mee te sturen!