Nationale Bijentelling: tel ook mee op 17 en 18 april
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Wat zoemt er in jouw achtertuin? Kom erachter tijdens de Nationale Bijentelling! In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Helaas is meer dan de helft van de wilde bijen bedreigd, of zelfs helemaal verdwenen.
Lees verder onder de advertentie
Doe mee tijdens de vierde editie van Nationale Bijentelling en tel de verschillende bijen in jouw tuin of balkon. Door een half uurtje mee te tellen, help je mee aan onderzoek en bescherming van wilde bijen in Nederland.
Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. Schrijf je nu alvast in voor de Nationale Bijentelling.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Naturalis, LandschappenNL, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Ingrediënten
Bereiding
1. Het is belangrijk dat de boter zo koud mogelijk blijft, dus leg de boter even van tevoren in de vriezer en zet de kom en het mes van een keukenmachine van tevoren in de koelkast. Klop in een andere grote kom 125 ml karnemelk met het ei en het vanille-extract. Zet het mengsel ca. 15 minuten in de koelkast.
2. Doe intussen 250 g bakmeel met de suiker, een snuf zout en de ijskoude boter in de keukenmachine. Meng het geheel met korte pulsen tot een kruimelig deeg. Stort het deeg in de kom bij het karnemelkmengsel samen met 50 g havermout, de dadels en de sinaasappelschil. Meng met een spatel of houten lepel door elkaar tot een grof deeg.
3. Stort het deeg in een met bakpapier bekleed bakblik of op een bakplaat (die in je koelkast past). Vorm er met licht bebloemde handen een ronde schijf (ca. 25 cm Ø en ca. 2 cm dik) van. Snijd kruislings in 8 punten en schuif ze iets uit elkaar. Bestrijk met 2 el karnemelk en strooi er wat havermout overheen. Zet het geheel minstens 20 minuten in de koelkast.
4. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak de scones in ca. 20 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen. Serveer met honing.
Per stuk: ca. 374 kcal
6 g eiwit | 12 g vet | 59 g koolhydraten
Foto’s & receptuur: Willem van Santen / Foodies magazine