Keuzehulp: deze planten doen het goed in elke tuin

Partnerbijdrage van tuinplant.nl
Malus domestica

Het kiezen van de juiste tuinplanten is een hele klus! Er zijn vele duizenden soorten planten waaruit je een keuze moet maken – denk aan vaste planten, bomen, heesters, fruitplanten en haagplanten. Daarom stellen we een aantal sterren onder de tuinplanten aan je voor waarvan je zeker lang plezier zal hebben.

Lees verder na de advertentie

Haagplanten

Een groene, levende afgrenzing van je tuin is veel mooier (en diervriendelijker) dan een schutting. Er zijn heel veel soorten haagplanten verkrijgbaar: groenblijvend of bladverliezend, bloeiend, laagblijvend of snelgroeiend. Voor elke plek is wel een geschikte haag te vinden.

Rode beukenhaag (Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’)

Rode beukenhaag
Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ (rode beukenhaag)

De rode beukenhaagFagus sylvatica ‘Atropurpurea’ (niet te verwarren met de haagbeuk!) is misschien we de bekendste en populairste haagplant. Hij staat bekend om zijn dichte haagstructuur en is winterhard en bladhoudend. In de lente is zijn blad donkergroen tot groenbruin, en in de herfst kleurt het oranjebruin tot donkerbruin.

  • Planten: De beukhaag kan enkel of dubbel geplant worden. De rode beukenhaag gedijt het beste op vochthoudende, zure grond in de volle zon of halfschaduw. Gebruik aanplantgrond bij het aanplanten om hem een goede start te geven. Houd ook vooral in het eerste voorjaar en zomer de grond goed vochtig.
  • Snoeien: Je kunt de rode beukenhaag het beste na het planten meteen snoeien. Verder snoei je hem elk jaar rond de langste dag, 21 juni.
  • Tip: van half oktober tot half april is de Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ beukenhaag leverbaar met kale wortel, en dat scheelt aanzienlijk in prijs.

Vaste planten

Zwenkgras Festuca ovina
Festuca ovina (zwenkgras)

Lees verder na de advertentie

Met vaste planten geef je je tuin jaar na jaar vorm, kleur en geur. Meestal sterven ze in de winter terug om in het voorjaar weer op te komen, maar sommige blijven in de winter groen.

Zwenkgras (Festuca ovina)

De Festuca ovina is een traag groeiend, laagblijvend zwenkgras met opgaande groei. Deze vaste plant wordt maximaal 30 cm hoog. De Festuca ovina is winterhard en groenblijvend en is daardoor een kleurrijke toevoeging aan de wintertuin.

  • Standplaats: De Festuca ovina kan zowel zon als schaduw goed hebben, dus je kunt hem overal in de tuin wel kwijt. Hij komt in groepen het beste tot zijn recht, bijvoorbeeld als borderafscheiding. Maar ook in pot op terras of balkon staat hij prima.
  • Bloei: Festuca ovina vormt grijsgroene pollen en groenige bloeiaren in juni-juli.
  • Verzorging: De Festuca ovina is een zeer sterke, ziekteresistente plant en doet het daardoor eigenlijk overal goed, ook in droge, schaduwrijke (stads)tuinen. Het enige dat hij nodig heeft is genoeg water in de lente. Snoei de plant daarnaast niet te ver terug.

Moestuin

Malus domestica
Malus domestica (appel)

Bij een moestuin denk je al snel aan de meest uiteenlopende groenten. Maar vergeet ook het fruit niet! Met een fruitboom maak je een moestuin extra waardevol.

Appelboom (Malus domestica ‘Ecolette’)

De Malus domestica ”Ecolette’ is een appelboom met witte/roze bloemen in het voorjaar. Het fijne van deze appelboom is dat hij zelfbestuivend is. Je hebt dus geen andere appelboom nodig om vruchten te krijgen.

  • Planten: Plaats bij het planten van de boom een boompaal en gebruik aanplantgrond om hem een betere start te geven.
  • Snoeien: Het snoeien van deze appelboom doe je tussen december en maart. Zorg bij het snoeien voor een mooie open kroon waar voldoende oudere takken in blijven zitten.
  • Oogst: De appel die van de Malus domestica ”Ecolette’ komt is prachtig dieprood. De vrucht heeft een frisse zure smaak en is een goede vervanger voor een Elstar. Je kunt hem eten als handappel of moesappel.

Over tuinplant.nl

Met een assortiment van meer dan 15.000 soorten tuinplanten – vaste planten, bomen, heesters, fruitplanten en haagplanten – kun je bij Tuinplant.nl altijd vinden wat je zoekt. En met de scherpste prijs-kwaliteit verhouding! Er wordt bezorgd door heel Nederland en België.

Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu