Operatie Steenbreek Amersfoort: een groene tuin voor iedereen

Operatie Steenbreek
Helga Kluiter
|
18/05/2021
Operatie Steenbreek Amersfoort: na het planten

Geldgebrek, niet weten waar je moet beginnen, of fysieke beperkingen: er zijn allerlei redenen waarom mensen hun (voor)tuin niet kunnen vergroenen. Maar met de hulp van Operatie Steenbreek Amersfoort en een clubje vrijwilligers blijkt er toch veel meer mogelijk dan mensen denken.

Steenbreek voor de kleine beurs

Operatie Steenbreek Amersfoort: before en after

Een oproepje op social media bracht in Amersfoort het balletje aan het rollen. Een wijkbewoonster wilde heel graag minder steen en meer groen in de tuin, maar omdat ze moest rondkomen van een uitkering had ze daar geen geld voor. Na even nadenken ontstond zo ‘Steenbreek voor de kleine beurs’. Want iedereen verdient een fijne, nette en groene tuin!

Hulp in de tuin

Soms lukt het tuinonderhoud door de leeftijd niet meer. Zoals bijvoorbeeld Maria (89 jaar), die moeizaam loopt met een rollator en een scootmobiel heeft. “Ik had altijd de mooiste tuin van de hele buurt”, vertelde ze. “Ik beleefde veel plezier aan het werken in de tuin. Nu kan ik tot mijn verdriet niets meer”. Met hulp van vrijwilligers is de tuin vervolgens aangepast. Overal waar veel onkruid stond hebben ze sterke tweedehands planten gepoot, waarddoor onkruid minder kans krijgt.

Tuinen vergroenen per bakfiets

Bakfiets met tweedehands planten

In Amersfoort-Zuid gaat sinds 2019 een enthousiaste club van tien vrijwilligers wekelijks met de bakfiets op pad om wijkgenoten te helpen. Ze wieden dan veel onkruid, en snoeien heggen en struiken. De vrijwilligers zorgen niet alleen dat tuinen er weer fraai uitzien, maar staan de bewoners ook met raad en daad bij om de tuinen te vergroenen. En niet te vergeten het sociale aspect: samen werken aan een fijn resultaat, een praatje onder het genot van koffie en elkaar helpen doet goed.

‘Logeertuin’ voor planten

Na het wieden van onkruid, bleef er regelmatig een kale vlakte over. Dat was natuurlijk niet de bedoeling: de tuin moest wel fraaier worden! Om de gaten op te vullen, hadden de vrijwilligers gratis planten nodig én een plek om die planten tijdelijk te kunnen poten. Enkele stenen bij het wijkhuis werden hierop verwijderd: de logeertuin was geboren. Veel tuinliefhebbers dragen het project een warm toe, want zo hoeven zij geen goede planten weg te gooien. Het is bovendien een mooie manier om te vergroenen en de biodiversiteit te vergroten.

Hartverwarmende reacties

Operatie Steenbreek Amersfoort

Van zowel bewoners, de vrijwilligers en de plantenleveranciers ontvangt Operatie Steenbreek hartverwarmende reacties. Vrijwilligers die op eigen gelegenheid dan toch nog even wat zaadjes zaaien bij een adresje. Plantleveranciers die terugzien waar hun planten gepoot zijn. Coördinatoren die regelmatig teruggebeld worden door een blije bewoner om hen nogmaals te bedanken. Een en al positiviteit dus!

Operatie Steenbreek

Veel mensen weten inmiddels wel dat een volledig betegelde tuin niet goed is. Samen met gemeenten en andere overheden zet Operatie Steenbreek daarom allerlei acties op touw om met inwoners en bedrijven de leefomgeving te vergroenen. Heb je zelf een goed groen idee, check dan de website van Operatie Steenbreek om te zien of jouw gemeente, provincie, waterschap of woningcorporatie al meedoet.

Meer lezen over:
Inspiratie Steenbreek
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu