Je tuin verzekeren? Dit is waarom dat handig is

Partnerbijdrage Independer
Helga Kluiter
|
28/09/2021
Afbeelding voor Je tuin verzekeren? Dit is waarom dat handig is

Heb jij de afgelopen tijd ook flink geïnvesteerd in je tuin? Grote kans dat jouw tuin ook een stuk meer waard is geworden. Misschien wel door de aanschaf van een big green egg, een dure tuinset of nog gekker: een jacuzzi. Maar wat als er iets mee gebeurt: schade of diefstal. Ben je dan wel verzekerd? Independer legt het je uit.

Lees verder na de advertentie

Tuinset verzekerd op je inboedelverzekering

Heb je een inboedelverzekering afgesloten voor je woning? Dan zijn de spullen in je tuin, naast de spullen in je woning, vaak ook meeverzekerd voor schade of diefstal. Dus ook je nieuwe tuinmeubelen. Toch handig om dit in de polisvoorwaarden te checken. Er zijn namelijk inboedelverzekeringen waar je een aparte verzekering afsluit voor je tuinspullen. Is je tuin de afgelopen tijd in waarde toegenomen? Dan is je inboedelverzekering vergelijken niet een goed idee. Misschien ben je nu elders wel voordeliger uit. Daarbij is dan niet alleen je tuinset verzekerd, maar ook andere losse spullen in je tuin. Denk aan verlichting, de barbecue, parasol en zelfs je was dat buiten hangt te drogen.

Beplanting verzekerd

Is de waarde van je tuin vooral opgelopen door alle nieuwe planten en lopen deze schade op door een brand? Dan hoef je je daarover geen zorgen te maken. Deze herstelkosten krijg je vaak vergoed van je verzekeraar. Maar ontstaat er schade aan je beplanting door bijvoorbeeld storm, hagel of onweer? Dan zijn de herstelkosten voor eigen rekening.

Dekking is niet onbeperkt

Maar let wel op: de dekking is meestal niet onbeperkt. Het maximumbedrag verschilt per verzekeraar en dit verschil is onderling vaak ook nog heel groot. Let daarom altijd op bij het kiezen van een inboedelverzekering welke het beste past bij je huidige situatie en de waarde van je tuin en overige inboedel.

En de vaste onderdelen van je tuin?

Lees verder na de advertentie

Misschien heb je afgelopen jaar wel je hele tuin omgegooid en heb je deze flink verbouwd. Denk aan nieuw tuinhuis, terrastegels of een nieuwe schutting. Deze spullen zitten ‘vast’ en alles wat vast zit aan je huis of aan de grond, valt onder je opstalverzekering. Deze ben je vaak verplicht af te sluiten bij een koopwoning. Ook hier geldt weer dat de voorwaarden per verzekeraar kunnen verschillen. Soms moet je ook aanpassingen aan je verzekeraar doorgeven. Bijvoorbeeld als je een nieuw schuurtje of tuinhuisje hebt gebouwd. Dit kan dan weer invloed hebben op je premie. Goed dus om hier alert op te zijn, zodat je als er schade ontstaat, je niet volledig zelf voor de kosten opdraait. Dat zou de situatie toch nét weer wat pijnlijker maken.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu