Bezoek de tuin! Paleis Het Loo

Govert de Jong
|
02/05/2024
Paleis Het Loo tuinzicht

Bezoek samen met Gardeners’ World Paleis Het Loo. Met de speciale pas uit het mei-nummer van Gardeners’ World bezoek je van mei tot eind juli 4 tuinen met een aantrekkelijke korting!

Lees verder na de advertentie

Paleis Het Loo: dagje uit voor iedereen

Paleis Het Loo tuinzicht

Paleis Het Loo is een historisch paleis en hedendaags museum, gelegen aan de rand van Apeldoorn. Hier is geschiedenis geschreven. Een belangrijke plek voor het Nederland zoals wij het nu kennen – een plek die je gezien moet hebben. Ervaar de rust en ruimte. En net als in de 17e eeuw: gebruik Paleis Het Loo om bij te komen van de drukte en om te ontspannen.

Symmetrische tuin 

Stadhouder Willem III en prinses Mary lieten bij de bouw van het paleis ook een grote tuin aanleggen. De tuin was net zo belangrijk als het paleis. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Een perfect symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden op de ruige en droge Veluwe. De tuin was het decor voor het vorstelijke leven van Willem en Mary.

In de koningstuin speelde de stadhouder samen met zijn gasten een spelletje bowling of kolf, de voorloper van golf. Mary wandelde met haar hofdames in haar koninginnentuin onder de loofgang, zodat ze uit de zon bleef. De tuin was ook de ‘pronkzaal’ voor Willem en Mary’s verzameling bloemen en planten, die de stadhouder via zijn connecties met de VOC en de WIC uit Zuid-Amerika en Azië kreeg.

Uniek en symbolisch

Paleistuin Paleis Het Loo

Lees verder na de advertentie

De tuin van Paleis Het Loo is uniek: het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland. Het topstuk is de koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa. Alles in de paleistuin is er met een reden. De tuin vertelt iets over de positie en macht van het koningspaar. Alle elementen in de tuin, dus ook de tuinbeelden en de fonteinen, hebben een symbolische betekenis. Het is een tuin vol bijzondere planten, bloemen en spuitende fonteinen in een dor landschap met vooral zandverstuivingen

Bloemen houden van Paleis Het Loo

Nieuwe tijdelijke tentoonstelling BLOOM Bloemen zorgen al eeuwen voor kleur, geur en betekenis op Paleis Het Loo. Prinses Mary II hield van bloemen, in allerlei vormen. Het was deze Engelse prinses die dit belangrijke exportproduct populair heeft gemaakt. 

In Bloom staan 17e-eeuwse bloemstillevens, hedendaagse reflecties hierop, vakmanschap, de herkomst van bloemen en Mary’s vrijetijdsbestedingen, centraal. Prinses Mary hield van tulpen en gebruikte ze in de tuinen en kamers van Paleis Het Loo. Wat begon als liefde voor tulpen groeide uit tot een obsessie. Nederlandse handelaren betaalden een fortuin voor één tulpenbol.

Naast bijzondere bruiklenen zijn er unieke objecten in de tentoonstelling te zien en wordt er samengewerkt met hedendaagse kunstenaars. Paleis Het Loo is het enige museum in Nederland met een professionele bloemenkamer. Net als het museum bestaat de bloemenkamer dit jaar veertig jaar. Via een leestour in de app leer je meer over de bloemen in het paleis.

In het paleis 

Met verhalen van bewoners uit de 17e en 19e eeuw komt het historische paleis tot leven. Het verhaal van Willem III en Mary is een dramatische mix van macht, politiek, familie en geloof. Het jonge echtpaar wordt koning en koningin van Engeland. En daarmee wordt Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht.

In de 19e en 20e eeuw is Wilhelmina de hoofdpersoon. Zij is de rode draad in het verhaal over haar leven op Paleis Het Loo en dat van haar ouders koning Willem III en Emma, echtgenoot Hendrik en dochter Juliana . Voor bezoekers met kinderen is er de familietour. Deze leidt families op een speelse manier door de kamers in het paleis.  

Er zijn audio- en leesroutes in het paleis. Voor de route in de 19e eeuw is er ook een route in Nederlandse Gebarentaal.

De Oranjes

Paleis Het Loo

De huidige koning noemt zich niet Willem IV. Er waren ooit wel Willem I, II en III en Wilhelmina. Wie waren zij? Waarom worden de Nederlandse koningen en koninginnen ingehuldigd en niet gekroond? En wat betekent ‘van Oranje’? Kom langs en vind antwoorden op deze en nog veel meer vragen over de Nederlandse monarchie.

Eten en drinken

Combineer je bezoek aan Paleis Het Loo met een heerlijke lunch, high tea of neem plaats op het terras achterin de tuin met het mooiste uitzicht op de tuin!

Zien en doen?

  • Unieke barokke paleistuinen uit de 17e eeuw
  • Het paleis (met audiotours). Het paleis van Willem en Mary. En het Huis van Wilhelmina.
  • Een vaste tentoonstelling over De Oranjes: van Willem van Oranje tot Willem-Alexander.
  • Tijdelijke tentoonstelling Bloom
  • In het Juniorpaleis vind je een bijzonder hof voor kinderen van 3 t/m 12 jaar. 

Bezoek Paleis Het Loo

Paleis Het Loo is open van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur. Tijdens feestdagen en vakanties ook op maandag open. Kijk voor meer informatie en het kopen van online tickets op paleishetloo.nl

Zo werkt de kortingsactie

Met deze kortingsactie bezoek je voordelig met zijn tweeën de deelnemende tuinen (2e kaartje halve prijs). De periode om de tuinen met korting te bezoeken is vanaf mei tot en met juli. 

  • Vul je naam in op de uitneembare pas die je in deze uitgave aantreft
  • Reserveer vervolgens je kaarten via de website van de deelnemende tuin
  • Ga naar de speciale actiepagina van de tuin of klik op de Gardeners’ World-actie bij het afrekenen. De korting wordt dan automatisch verwerkt in het bedrag dat je moet afrekenen
  • Wanneer je de tuin bezoekt laat je vervolgens de bijgeleverde pas, identiteitsbewijs en je aangekochte ticket zien

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu