Nationale Bijentelling: tel ook mee op 17 en 18 april

Partnerbijdrage van LandschappenNL
Helga Kluiter
|
09/04/2021
Nationale Bijentelling

Wat zoemt er in jouw achtertuin? Kom erachter tijdens de Nationale Bijentelling! In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Helaas is meer dan de helft van de wilde bijen bedreigd, of zelfs helemaal verdwenen.

Doe mee met de Nationale Bijentelling!

Doe mee tijdens de vierde editie van Nationale Bijentelling en tel de verschillende bijen in jouw tuin of balkon. Door een half uurtje mee te tellen, help je mee aan onderzoek en bescherming van wilde bijen in Nederland.

Meedoen is eenvoudig, ook als je niet zoveel van bijen weet. Schrijf je nu alvast in voor de Nationale Bijentelling.

Hoe werkt het?

  1. Tel op 17 of 18 april een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment.
  2. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet op het (online) telformulier.
  3. Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 17 april in op www.nationalebijentelling.nl

Nationale Bijentelling is een initiatief van

Naturalis, LandschappenNL, IVN en Natuur & Milieu, mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, met als doel het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland.

Haver-dadelscones met honing

Ingrediënten

  • Voor 8 stuks:
  • 100 g boter – in blokjes
  • 125 ml + 2 el karnemelk – ijskoud
  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 250 g + extra zelfrijzend bakmeel
  • 100 g witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 50 g + extra havermout
  • 100 g dadels zonder pit
  • grof gehakt
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • vloeibare honing – voor erbij
  • bakpapier

Bereiding

1. Het is belangrijk dat de boter zo koud mogelijk blijft, dus leg de boter even van tevoren in de vriezer en zet de kom en het mes van een keukenmachine van tevoren in de koelkast. Klop in een andere grote kom 125 ml karnemelk met het ei en het vanille-extract. Zet het mengsel ca. 15 minuten in de koelkast.

2. Doe intussen 250 g bakmeel met de suiker, een snuf zout en de ijskoude boter in de keukenmachine. Meng het geheel met korte pulsen tot een kruimelig deeg. Stort het deeg in de kom bij het karnemelkmengsel samen met 50 g havermout, de dadels en de sinaasappelschil. Meng met een spatel of houten lepel door elkaar tot een grof deeg.

3. Stort het deeg in een met bakpapier bekleed bakblik of op een bakplaat (die in je koelkast past). Vorm er met licht bebloemde handen een ronde schijf (ca. 25 cm Ø en ca. 2 cm dik) van. Snijd kruislings in 8 punten en schuif ze iets uit elkaar. Bestrijk met 2 el karnemelk en strooi er wat havermout overheen. Zet het geheel minstens 20 minuten in de koelkast.

4. Verwarm intussen de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bak de scones in ca. 20 minuten goudbruin en gaar in de oven. Neem uit de oven en laat afkoelen. Serveer met honing.

Per stuk: ca. 374 kcal
6 g eiwit | 12 g vet | 59 g koolhydraten

Foto’s & receptuur: Willem van Santen / Foodies magazine

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 10/2022

Gardeners’ World 10/2022

Bestel nu