Goed gereedschap is het halve werk

Partnerbijdrage van De Wiltfang
Wiltfang cultivator

Als de vonk van zelf zaaien en kweken eenmaal overslaat, opent zich een nieuwe, fascinerende wereld. Door te zorgen voor de optimale omstandigheden, gaat de rest vanzelf. Denk hierbij aan de juiste grond, de juiste materialen en de juiste planten op het juiste moment. Vanaf maart kun je dan ook echt in de tuin aan de slag. En met het juiste materiaal van De Wiltfang wordt dit ook een stuk leuker!

Lees verder na de advertentie

Grond voorbereiden

Wiltfang grelinette
Grelinette.

Voor je aan de slag gaat het kweken van groente en fruit, moet je eerst zorgen dat de grond goed voorbereid is. Stap één is omspitten. Gebruik bijvoorbeeld een grelinette, waardoor je de wortels van andere planten niet beschadigt, en maak voor de bovenste laag gebruik van een cultivator. Eenmaal omgespit is de vruchtbaarheid van de bodem aan de beurt.

Wiltfang cultivator
Cultivator.

Kiemen gebruiken nog niet zoveel voedingsstoffen, maar zodra de groei erin zit, is het bijna niet bij te houden. Zorg dus voor de juiste voeding. Onze voorkeur gaat uit naar eigen compost. De beste keuze voor je moestuin is wormencompost. Heel voedzaam voor de bodem en een duurzame manier van de tuin bemesten. Al je groente- en fruitafval werp je in de wormcomposter en dit wordt in enkele weken omgezet tot vruchtbare compost. Zo ontstaat er een ware permacultuur in je tuin!

Juiste materiaal

aardappelpriem
Aardappelpriem.

Zodra de grond goed is omgespit en de juiste voeding beschikbaar is, is het tijd om te kweken en poten. Met geschikt materiaal, is dit klusje zo voltooid en haal je er het meeste plezier uit. Voor het poten van bijvoorbeeld aardappels, kun je een pootstok of aardappelpriem gebruiken. Sneeboer heeft hier een duurzaam model voor waar, net als alle gereedschappen van Sneeboer, levenslange garantie op zit!

Lees verder na de advertentie

Wormcomposter

Dw Wiltfang wormcomposter
Wormcomposter

Heb je al van wormenthee gehoord? Als je aan de slag gaat met een wormcomposter is dit residu wat je uit de compost haalt. Wormenthee bevat veel voedingsstoffen en enzymen die de planten helpen te groeien en resistenter te maken tegen ziektes en ongedierte.

Mini Moestuin

Wiltfang mini moestuin
Mini-moestuin

Ook als je minder ruimte hebt, bijvoorbeeld in een kleine tuin of op een balkon, kun je prima je eigen groente en fruit te kweken. Plaats bijvoorbeeld een verrijdbare kweektafel. Bij De Wiltfang vind je ze in verschillende kleuren en strak design. In de kweekbak kun je bijvoorbeeld tomaten opkweken of verse kruiden. En wat dacht je van aardbeien? Dat wordt smullen!

Wiltfang verrijdbare kweektafel
Verrijdbare kweektafel.

Overigens is een kweektafel ook een slimme optie om in voor te zaaien. Als de kiemen door komen, kun je ze voorzichtig met een verspeenlepel of verspeenlatje verplanten naar de volle grond.

Aardappelkweekbak

aardappelkweekbak
Aardappelkweekbak.

Aardappels kweken niet mogelijk op je balkon? Wij hebben nog een leuke tip! Ga aan de slag met een aardappelkweekbak en rooi in september verse piepers!

Waar wacht je nog op?

Je weet nu welke materialen je nodig hebt en wat je waar gaat planten. Tijd om te beginnen. Schaf je materialen aan in de webshop van De Wiltfang of breng een bezoekje aan de showroom:

De Wiltfang
Industrieweg 7
3738JW Maartensdijk

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu