Waar komen de Bloomon Bio-bossen vandaan?

Bloomon bio-bos

Bloomon weet net zo goed als wij hoe blij je kunt worden van bloemen. Of je ze nou cadeau doet aan een ander, of gewoon aan jezelf. Nóg blijer worden wij van de vorig jaar geïntroduceerde Bio-bos: een bos met 100% biologische bloemen van gecertificeerde Nederlandse kwekers. Vorig jaar gaven we een aantal van deze bossen weg, en zagen we aan de reacties dat wij niet de enige zijn die hier enthousiast van werden. Goed nieuws: deze zomer zijn de Bio-bossen terug. En Gardeners’ World mag wederom vijf bossen weggeven. 

Lees verder na de advertentie

Maar eerst willen we weten waar de Bio-bossen vandaan komen. Kwekerij Loverendale in Oostkapelle is een van de partners. We spreken daar met Marjolein Oltheten.

Wat is er zo mooi aan het kweken van biologische bloemen?

“Het mooie aan het kweken van biologische bloemen vind ik om een stukje land te verzorgen en mooi te maken. Om het in te richten met bomen, hagen et cetera. Om hier ook nog van te kunnen oogsten is fantastisch. Er zijn zoveel prachtige creaties uit de natuur met alle vormen, texturen, structuren aan bloemen en blaadjes. Ik wil graag aan mensen zichtbaar maken hoeveel moois de natuur voortbrengt. Ikzelf heb dat het liefst op tafel in de vaas, recht voor mijn neus zodat ik het heel goed kan bekijken.”

“Omdat de levende wereld om ons heen waardevol voor ons is, vind ik het ook heel belangrijk dat mensen weten welke vormen van landbouw en sierteelt er zijn. En vervolgens hoe die verschillende vormen van landbouw de wereld eruit laten zien. Ik denk dat de biologische landbouw recht doet aan al het mooie en onmisbare leven om ons heen! Daar draag ik graag aan bij.”

Zijn er veel vlinders en bijen op de kwekerij?

“Omdat dit het eerste jaar is dat wij bloemen telen, en de grond pas twee jaar in omschakeling naar biologisch is, moet er boven en onder de grond nog veel opgebouwd worden aan leven. Vlinders, bijen en andere nuttige insecten zien we daarom nog niet veel. Maar ik denk dat ze met ons beleid niet lang weg zullen blijven. In de biologische landbouw zijn insecten niet alleen leuk om te zien, maar onderdeel van het gezonde, uitgebalanceerde systeem dat we gaan creëren, waar de plant goed in kan gedijen.”

Lees verder na de advertentie

Welke tips heb je voor onze lezers die ook bloemen willen kweken zoals jij dat doet? 

“Ik vind planten vooral mooi als ze zeer uitbundig en krachtig groeien. Dit is het geval als de plant past in de omstandigheden waar hij groeit. Wat dat betreft kan ik aanraden om goed in de buurttuinen rond te kijken en te zien wat er staat. Hier heeft namelijk al een soort selectie plaatsgevonden.”

“Begin met een proeftuin en zie welke soorten het goed doen. Dat doe ik hier ook. Er is nog veel te ontdekken. Kies soorten die het goed doen op jouw plek, dan is er grootse vegetatieve en generatieve ontwikkeling volgens mij.”

Zijn er soorten waar je niet zonder zou kunnen? 

“Ja, voor de biologische teelt, en zeker als je net begint, zijn makkelijke soorten onmisbaar. Soorten die niet teveel waarde hechten aan de omstandigheden. Denk aan de zonnebloemen, leeuwenbekken, ridderspoor en Dahlia’s. Wij moeten teelt technisch nog zoveel leren de komende jaren en we moeten het hele gezonde en uitgebalanceerde systeem nog opbouwen. Als dat het geval is kunnen we bijzondere, moeilijkere soorten proberen.”

Heb je per seizoen een favoriete snijbloem? 

“Nee, maar er zijn vaak momenten dat ik opnieuw verrast ben door een voor mij nieuw bloemetje. Wat ik ook heel leuk vind, is dat ik veel sierwaarde zie bij vrij bekende, weinig gewaardeerde soorten die je niet veel in boeketten ziet. Zo zag ik laatst een veldje rogge staan. Ik heb ze in een boeket verwerkt. Ze staan lang op de vaas en hebben een fantastische mooie blauwgroene kleur en heel mooie lange sprieten. Echt heel mooi!”

De natuur bepaalt

Na het succes van de eerste Bio-bos in 2020, is er deze zomer (van 7 juli tot eind september) een verhoogde, doch beperkte oplage van 750 stuks per week beschikbaar voor Nederland, België en Duitsland. De bos is gevuld met frisse veldbloemen en zomerse korenbloemen, in de volle grond en op natuurlijke wijze geteeld. De samenstelling is afhankelijk van de bloemen die beschikbaar zijn. De natuur bepaalt: de weersomstandigheden spelen een grote rol bij het aanbod van biologische bloemen. 

Win een Bloomon bio-bos

Gardeners’ World mag dit jaar weer vijf Bio-bossen plus bijpassende vaas weggeven. Kijk snel op onze Facebook-pagina om mee te doen. 

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu