Snijbloemen plukken: 8x de beste tips
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Als je eerder je eigen snijbloemen pluktuin hebt aangelegd, komt er een moment dat je moet gaan oogsten. Dat doe je niet alleen om een mooie vaas bloemen te krijgen. Want hoe vaker je plukt, hoe meer nieuwe bloemen de plant zal aanmaken. Met deze tips voor snijbloemen plukken zet je de hele zomer een prachtig boeket op tafel.
Lees verder onder de advertentie
Oogst je snijbloemen vroeg op de dag, wanneer de stelen vol water zitten, of ‘s avonds. Laat de bloemen dan een paar uur rusten in hun emmers op een koele, donkere plek, voor je ze gaat schikken.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Verspil geen bloemen. Dat doe je door na te gaan hoeveel je precies nodig hebt en hoe hoog je boeket uiteindelijk moet worden. Snij niet meer af dan nodig.
Neem een emmer schoon water mee tijdens het snijden en zet de stelen hier rechtop in.
Wil je je snijbloemen origineel schikken, denk dan ook aan blad met mooie kleuren, bessen, rozenbottels en zaaddozen. Er zijn vele bladsoorten waar je misschien niet aan gedacht hebt die je compositie origineel maken – strengen klimop, takjes rozemarijn of gevlochten grassen. Denk ook aan zaaddozen met een bijzondere vorm, bijvoorbeeld die van juffertje-in-het-groen (Nigella damescena). Dat lijken wel miniruimtecapsules!
Helder glas is klassiek, maar ook gekleurde vazen, met name dieprode of felgroene, doen het goed. Die versterken beide de warme intensiteit van herfstbloemen, bessen en blad.
Bacteriën versnellen de verwelking van de bloemen. Vul de vaas met schoon water en een paar druppels bleek of een scheutje natuurazijn. Dat helpt bij het doden van bacteriën en verlengt de levensduur van gesneden bloemen aanzienlijk.
Verwijder de bladeren van het gedeelte van de steel dat onder water staat.
Vervang elke paar dagen het water en snijd een stukje van de steel af (schuin) om de bloemen langer goed te houden.