Natuurwerkdag: de handen uit de mouwen voor de natuur

Partnerbijdrage van LandschappenNL
Anne Wieggers
|
17/10/2023
Natuurwerkdag LandschappenNL

Veel mensen zullen dit herkennen: van al dat slechte nieuws over de stand van de natuur kan je gemakkelijk dichtklappen. Wat werkt wel? De handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan! Dit is precies wat ik deed toen ik mij voor een dag aansloot bij een gezellige groep vrijwilligers van IVN Noord-Midden Achterhoek, dat mede ondersteund wordt door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland.

natuurwerkdag jonge boompjes verwijderen

Foto’s: Liesbeth Disbergen

Op een adembenemend mooie locatie in de Achterhoek tref ik een hechte groep mensen die nog even een kop koffie drinken terwijl ze van alles doornemen: van hoe het weekend was tot hoe het ervoor staat met de zeldzame orchideeën die bloeien in het gebied dat zij met veel liefde onderhouden.

Jonge boompjes verwijderen

landschappennl boswachter dirk en anne
Anne en boswachter Dirk

De boswachter – Dirk, zoals iedereen hem meteen enthousiast begroet – vertelt wat de bedoeling is die dag: “We gaan weer aan de slag met het verwijderen van jonge boompjes die tussen de heide groeien.” Al snel klinken er opmerkingen van de vrijwilligers die beamen dat het hard gegroeid is de laatste tijd.

Wybren vertelt: “In de jaren 90 zijn we in dit gebied begonnen met jonge boompjes verwijderen. In die tijd is het veranderd van een te dicht op elkaar gegroeid, jong bos met weinig diversiteit, tot een omgeving waar een enorme verscheidenheid aan flora en fauna aangetroffen wordt.” En dat is dan ook de reden dat de vrijwilligers vandaag weer aan de slag gaan.

wybren natuurwerkdag
Vrijwilliger Wybren

“Mensen snappen soms niet waarom we bomen moeten weghalen”, vertelt Sjef, die net zo lang in dit gebied werkt als Wybren. “Wij als vrijwilligers krijgen best vaak vragen. ‘Bos is toch goed?’ zeggen ze dan. Toch voegen de jonge dennen die hier al snel de boel zouden overnemen weinig toe aan de biodiversiteit, in tegenstelling tot wat hier aan open gebied ontstaan is.”

Lees verder na de advertentie

Alle vrijwilligers die ik spreek hebben dezelfde ervaring: wanneer ze mensen uitleggen hoe het zit, kweken ze begrip. “Dan schieten ze me later aan na een fietstochtje door dit gebied, vol van alles dat ze er zagen”, aldus Sjef.

Terwijl fotograaf Liesbeth en ik rondgeleid worden door ‘hun’ stukje heide, komt de trots die ze voelen naar voren. Stuk voor stuk voelen ze zich verbonden met dit landschap, en kunnen ze alles vertellen over de bijzondere soorten die we tegenkomen.

Voor je het weet ben je een natuurgids

moeraswespenorchis Epipactis palustris
De zeer zeldzame moeraswespenorchis (Epipactis palustris)

Nog zo’n voordeel van vrijwilliger worden: “Educatie is alom aanwezig. Je kunt cursussen volgen, bent op pad met de boswachter, en voor je het weet ben je een volwaardige natuurgids”, aldus Wybren, die als eerste een zeer zeldzame moeraswespenorchis spot. “Wel even de naam opschrijven hè, Anne, want dit is echt heel bijzonder.”

Binnen vijf minuten zien we ook nog het mooie zonnedauw en landt er een pluimvoetbij op mijn arm terwijl we de zeldzame orchideeën fotograferen.

Concreet werken aan biodiversiteitsherstel

vrijwilligers landschappenNl

Ettie staat met opgerolde mouwen een dennenzaailing tussen de heide uit te trekken. “Waarom ik dit zulk fijn werk vind? Ik klap soms dicht van de stand van de natuur. Buiten concreet werken aan biodiversiteitsherstel doet me goed. En daarbij zijn we een hechte club mensen bij elkaar.” Ondanks het feit dat dit een hechte club is die al jaren bij elkaar komt, zijn ze maar wat blij met nieuwe vrijwilligers.

Natuurwerkdag

De Natuurwerkdagen op 3 en 4 november zijn de perfecte gelegenheid om kennis te maken met de vele leuke vrijwilligersgroepen en werkzaamheden. Zo kun je bijvoorbeeld bijenhotels maken, snoeien, of wilgen knotten. De mogelijkheden zijn eindeloos, ook voor kinderen. Er zijn meer dan 500 klussen te vinden waar je welkom bent te komen helpen. Kijk voor meer informatie op natuurwerkdag.nl/klussen

Over Stichting LandschappenNL

LandschappenNL is een samenwerkingsverband van 19provinciale landschapsorganisaties. Ze bundelen aandacht en inspanningen in landelijke projecten en vormen daarmee een krachtig netwerk. Om een grotere bijdrage te kunnen leveren aan de kwaliteit van landschap, natuur en erfgoed in Nederland én om de betrokkenheid van burgers te vergroten.

Wil je ook je handen uit de mouwen steken? Dit kan op de Landelijke Natuurwerkdagen die Stichting LandschappenNL organiseert. Op 3 en 4 november kun je aan de slag. Wie weet smaakt het naar meer! Zie voor meer informatie
www.natuurwerkdag.nl/klussen

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Anne WieggersAnne Wieggers is hoofdredacteur van Gardeners' World. De rode draad in haar leven is tuinieren. Ze werkte jarenlang als tuinontwerper, schrijft columns, artikelen en boeken over tuinieren, maar bovenal tuiniert ze, het liefst iedere dag. Uit haar volkstuin - die uit zware plakklei bestaat - oogst ze het hele jaar door.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu