Gelukkig nieuw (tuin)jaar! Dit zijn onze goede voornemens voor de tuin

goede voornemens nieuw tuinjaar

Gelukkig nieuwjaar! Aan het begin van het nieuwe jaar willen we je graag een heel fijn jaar wensen, met mooie tuinplannen en veel groei, bloemen en oogst. Omdat het begin van het nieuwe jaar altijd een uitgelezen moment is voor goede voornemens, doen we als redactie onze plannen voor het komende tuinseizoen uit de doeken. Op naar een bloeiend 2024!

Helga: niet te vroeg beginnen

schets helga goede voornemens

Daar waar mijn volkstuinbuurvrouw Linda er nog een stuk grond bij heeft genomen, houd ik het voorlopig bij het stuk tuin dat ik al had. Daarin is namelijk nog meer dan genoeg te doen! De belangrijkste klus waar ik momenteel aan werk, is het herindelen van ongeveer de helft van de moestuin. Dat doe ik door wat paden te verleggen, zodat ik twee extra verhoogde bedden toe kan voegen. Zo moet het verbouwen van groenten die een betere drainage of lossere grond (wortelen …) nodig hebben makkelijker maken op de zware klei.

klimconstructies wilgen helga

Ik moet ook absoluut betere klimconstructies bouwen. Vorig jaar heb ik die redelijk snel in elkaar geflanst met wat wilgentakken en touw. Maar halverwege de zomer blies de wind zo stevig door de polder dat de topzware constructies naar één kant gingen hangen – en mijn bonen wel héél onhandig dicht op elkaar kwamen te groeien. Ook de tomaten gaan een beter steunsysteem krijgen (en hopelijk iets minder regen).

moestuin helga

En dan natuurlijk het belangrijkste: de planten! Ik was in het najaar heel blij met de formidabele rode kolen die ik oogstte. En ook al zijn het flinke planten, daar wil ik zeker weer ruimte voor maken. Ook wil ik de bloemen en groenten meer door elkaar planten. Gewoon, omdat het er geweldig uitziet! Deze maand zal ik vooral gebruiken om uit te zoeken welke variëteiten ik dit jaar precies ga opkweken. Mijn goede voornemen? Mezelf inhouden om te voorkomen dat ik te vroeg begin met zaaien!

Jos: nog eens kruiden proberen

Frits zaaien jos voornemens

Lees verder na de advertentie

Voor mij zal 2024 (weer) in het teken staan van kruiden. Na een ietwat teleurstellend verlopen experiment met kokoskweekpotjes vorig jaar, waar ik in de vorige editie van Gardeners’ World over schreef, probeer ik het dit jaar wat voortvarender aan te pakken. Ik heb wat gebruikte plastic potjes opgescharreld die nu mooi gerecycled kunnen worden. Daarnaast heb ik een paar mooi potjes van WoolPots die ik hiervoor ga gebruiken. Mijn kweekkasje is er klaar voor (de kat ook, trouwens) en dit keer ga ik ervan uit dat ik mijn currygerechten en maaltijdsalades wél kan voorzien van overheerlijke, zelfgekweekte tuinkruiden.

Een andere klus die op mij ligt te wachten in 2024 is de herinrichting van de achtertuin van mijn lief. Zo lang als zij er woont, zijn de vele klinkers haar een doorn in het oog. En terecht natuurlijk! Vorig jaar zijn we begonnen met die er uit te trekken. Met de klinkers maken we een stuk of vijf verhoogde bakken die een mooi plekje krijgen in de tuin.

Het leuke aan die tuin is, is dat elke plek zijn eigen specifieke eisen heeft. Er zijn plekken die vol in de zonstaan, plekken die slechts een deel van de dag
zon krijgen en volledige schaduwplekken. Met die laatste heb ik al enige ervaring, want mijn balkon is precies zo. Wat in die bakken moet komen, daar heb ik wel een beeld van. Voorde overige plekken gaan we komend voorjaar eens goed zitten. We houden allebei van vuurpijlen (Kniphofia), dus daar gaan we een mooi plekje voor zoeken.

klinkers verhoogde bak jos

Iets wat trouwens op zeer korte termijn moet gebeuren, is het in de grond stoppen van de bollen die we tijdens de Ambachtelijke Plantenmarkt van oktober vorig jaar hebben gekocht. Daar hebben we een plekje voor gereserveerd in het geveltuintje, zodat ook de voorkant van haar woning een vrolijke en kleurige impuls krijgt. Toen we het eind vorig jaar wilden doen, was er net een periode van (nacht)vorst aangebroken en daarna kwam het er niet meer van. Ik weet het, we zijn er veel te laat mee, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Wie niet waagt …

Anne: nooit meer een bibberende citroen in de gang

citroen anne voornemens

Ik heb jaren gedroomd van een kas. Er heeft hier langer dan ik wil toegeven een tekening van op m’n nachtkastje gelegen en sinds kort zijn daar een paar tegeltjes van de droomvloer die ik in een deel van de kas wil gaan leggen bijgekomen. Waar ik enorm naar uitzie, is het niet meer op en neer hoeven zeulen van de niet-winterharde planten die nu vaak als verstekelingen in huis terechtkomen. Een bibberende citroen naast het raam op de gang, een loodzware citroenverveine op zolder die ik met een mulchlaag van stenen vloekend naar boven til, en de pelargoniumstekjes die iets te enthousiast vanaf de vensterbank aan voorbijgangers blijven hangen. Dat alles
is vanaf deze winter verleden tijd!

oogstmand anne voornemens

Maar bovenal – het allermeest – droom ik van de ruimte om al mijn zaailingen kwijt te kunnen in het voorjaar en kilo’s tomaten te oogsten in mijn achtertuintje, óók in een regenachtig jaar. Vandaar dat ik met een enorm plezier lijstjes maak van de tomaten die ik kweken ga, en staan er – vintage-liefhebber als ik ben– allerlei oude meubeltjes en handige spullen klaar voor het moment waarop de kas staat.

Ik ga in de kas voor stamtomaten, zodat ik in die beperkte ruimte toch lekker veel kweken kan. Op de winderige open vlakte van mijn volkstuin ga ik dan weer voor struiktomaten die tegen een stootje kunnen. In mijn warme voortuin op het zuiden ga ik voor echte klassiekers die goed in de buitenlucht kunnen maar ook gediefd moeten worden, omdat ook hier de ruimte beperkt is.

tomaten anne

Tomaten in de kas:

  • ‘Principe Borghese’
  • ‘Black Cherry’
  • ‘Noir de Crimée’
  • ‘Rose de Berne’
  • ‘Beefsteak’

Tomaten in de voortuin:

  • ‘Gardeners’ Delight’
  • ‘Black Cherry’

Tomaten op mijn volkstuin:

  • ‘Varenbladtomaat’
  • ‘Gardeners’ Delight’
  • ‘First in Field
  • ‘Olijftomaatjes

Linda: meer ruimte voor groenten

Voornemens Linda zaden

2024 wordt voor mij het tweede volledige tuinjaar voor mijn moestuin op een volkstuinencomplex. Ik kan dus heel fijn alles wat ik vorig jaar geleerd heb, toepassen.
Mijn dahlia’s blijven, maar krijgen meer ruimte en meer compost (en wellicht voeg ik nog een variëteit of twee toe). Ook ga ik meer pompoenplanten planten, en ze de lucht in laten groeien om ruimte te besparen. Mijn tomaten waren niet echt succesvol vorig jaar. Ik ga dit jaar een stevigere klimconstructie maken, zodat ik m’n tomaten meteen keurig kan opbinden.

Ik was vorig jaar heel blij met mijn zoete aardappelen, maar dat was een beperkt experiment in twee fruitkistjes. Daar ga ik in 2024 meer ruimte voor maken, net zoals voor gewone aardappelen.

Voordat al deze plannen een beetje onhaalbaar lijken: al die extra ruimte heb ik, omdat ik mijn oppervlak eind vorig jaar heb verdubbeld. Met twee tuintjes kan ik komend jaar nog steeds volop bloemen plukken, maar hopelijk ook iets meer eten uit de tuin. En dat lijkt me dan meteen een mooie gelegenheid om uit te zoeken of pressure cannen iets voor mij is.

Ik was vorig jaar heel blij met mijn bloemen. Maar zoals dat gaat, kwam ik in de loop van het jaar nog zoveel meer mooie bloemen tegen. Er ligt alweer een hele stapel zadenzakjes klaar, samen met zaden die ik zelf oogstte. Mijn goede voornemen is om het voortaan bij twee tuintjes te houden, ook als ik eigenlijk genoeg heb voor drie …

Iona: afwisselen van bloemen en gewassen

Zonnebloem Iona

In 2024 ga ik de uitdaging aan om het meeste uit mijn kleine tuin te halen. Hoe ik dat wil doen? Met een vorm van wissel- en combinatieteelt. Ik wil proberen verschillende bloemen, groente en fruit af te wisselen met elkaar om zo de ruimte optimaal te gebruiken, hopelijk de potgrond die ik gebruik in goede conditie te houden en het jaar door voedsel te bieden aan bestuivers en andere tuindieren. Het is even puzzelen en de mogelijkheden zijn beperkt, al ben ik met toestemming van mijn lieve buren ook begonnen met het zaaien van inheemse bloemen in de geveltuin. Als die uitgebloeid zijn, wil ik er zomerse bloemen zaaien, zoals cosmea en siererwt.

Inheemse zaden in de voortuin

In mijn tuin staat de knoflook al in de grond op de plek waar eerst een reuzezonnebloem en een grote dahlia stonden. De voorjaarsbollen gaan in een grote pot, waar na hun bloei weer een dahlia in komt te staan. Dit jaar wil ik meer reuzezonnebloemen in de tuin planten, aangezien zowel de bijen als de vogels er gek op zijn. Extra leuk dat ik straks zelf geoogste zonnebloemzaadjes kan zaaien! Wie weet lukt het ook nog om een guirlande te spannen over de tuin voor wat extra groen, bloemen en beschutting. Het belooft weer een avontuur te worden.

Meer lezen over:
Inspiratie Januari
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu