Het is weer herfst! Met deze 4 handige apps spot jij paddenstoelen

Partnerbijdrage van Vodafone
paddenstoel

De herfst is een van de mooiste seizoenen voor natuurliefhebbers. Kleurrijke bladeren, vallende dennenappels en prachtige paddenstoelen: bij een wandeling in het bos spot je het allemaal. Ben jij benieuwd welke paddenstoelen je allemaal tegen kunt komen, naast bekende soorten als eekhoorntjesbrood en het elfenbankje? Deze 5 apps helpen je met het herkennen van de ruim 5200 verschillende soorten zwammen in Nederland!

Let op! Trek jij het bos in om paddenstoelen te oogsten voor in een gerecht? Houd er rekening mee dat je maximaal 250 gram uit het bos mee neemt, zodat er genoeg overblijft voor de natuur. En twijfel je of de paddenstoel die je hebt gevonden wel eetbaar is? Neem geen risico, en laat hem lekker staan.

1. Mushroom Identify

De herfst is de ideale periode om paddenstoelen te vinden. Het is dan namelijk vochtig doordat het vaak regent maar toch nog relatief warm. De ideale conditie voor zwammen dus! Zie je een soort die je niet kent? Gebruik dan Mushroom Identify. Met deze app maak je een foto of scan van de paddenstoel en weet je in de meeste gevallen binnen enkele seconden welk type het is.

Op kaarten sla je de locatie op waar je de zwam hebt gevonden, zodat je hem later makkelijk terugvindt. Let op: dit kost je wel mobiele data. Zorg daarom voor een (sim only) met genoeg data, zodat je niet buiten je bundel gaat en onverwacht extra kosten maakt.

paddenstoel

2. Casa Foresta

Paddenstoelen zijn niet alleen heel leuk om te zien, maar kunnen ook lekker zijn om te eten. Let wel op: er zijn natuurlijk ook veel giftige exemplaren. Om er zeker van te zijn dat je een eetbare variant hebt, download je de app Casa Foresta. De app herkent namelijk twintig verschillende soorten eetbare zwammen. Ook vind je foto’s en videomateriaal van eetbare paddenstoelen in Nederland. Let op: wildplukken is officieel verboden. Je mag wel paddenstoelen plukken voor eigen gebruik in kleine hoeveelheden van maximaal 250 gram.

3. Shroomify

Met Shroomify identificeer je eenvoudig meer dan 400 verschillende soorten. Spot je een onbekend exemplaar? Dan kun je hem in de app zoeken door specifieke kenmerken in te voeren. Bijvoorbeeld de kleur en vorm van de hoed en de steel en het formaat van de paddenstoel. Aan de hand van deze kenmerken zoekt de app de juiste soort in de database. Op deze manier vind je ook eetbare of juist (dodelijk) giftige zwammen. Het is ook mogelijk om te zoeken in welke maanden je bepaalde paddenstoelensoorten veel ziet.

4. ObsIdentify

ObsIdentify herkent zwammen aan de hand van de foto’s die je ervan maakt. Als de app de paddenstoel op de foto heeft geïdentificeerd, krijg je interessante informatie te zien. Je kunt de soorten die je hebt gevonden ook opslaan. ObsIdentify herkent niet alleen zwammen, maar ook dieren en planten. Ook leuk voor als je een wandeling maakt.

Hou je wel van een uitdaging? Doe dan mee aan een challenge om zoveel mogelijk verschillende soorten te vinden en te fotograferen. Zo verdien je badges en draag je bij aan de algemene kennis over de natuur. Het is bovendien een leuke motivatie om op zoek te gaan naar nieuwe, zeldzame soorten. Met deze vijf handige apps wordt jij binnen no-time een echte paddenstoelen-expert!

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 12/2022

Gardeners’ World 12/2022

Bestel nu