Oranje boven! Met Zinnia elegans ‘Orange King’ wordt de zomer een feest

Helga Kluiter
|
27/04/2022
Zinnia elegans Orange King

Welke plant is nou meer geschikt om op Koningsdag te zaaien dan een bloem met de naam Zinnia elegans ‘Orange King’? Met deze knaloranje eenjarige plant is het de hele zomer feest!

Lees verder na de advertentie

Zinnia elegans ‘Orange King’

  • Botanische naam:Zinnia elegans ‘Orange King’
  • Volksnaam: Zinnia
  • Familie: Asteraceae
  • Type plant: Eenjarige plant
  • Bloeitijd: juli-oktober
  • Hoogte x Breedte: 75 cm x 20 cm
  • Standplaats: zon

Zinnia elegans standplaats

De Zinnia elegans is in vele bonte kleuren verkrijgbaar, zoals vurig rood en suikerzoet roze. Deze plant, die oorspronkelijk uit Mexico komt, voelt zich opperbest in hete, droge omstandigheden. Zet hem dus in goed drainerende grond in een zonnige border, bloembed of grote pot. Zinnia elegans ‘Orange King’ heeft semi-dubbele oranje bloemen op lange stengels – ideaal om gaten in de border op te vullen.

Wanneer zinnia zaaien

Je kunt zinnia’s van februari tot en met april binnen voorzaaien en buiten uitplanten wanneer er geen kans meer is op vorst. Maar als je ruimte op de vensterbank wilt besparen, kun je ook wachten tot mei. Dan kun je zinnia’s namelijk rechtstreeks buiten zaaien. Maar let op: jonge zinnia’s trekken slakken aan, dus bescherm je plantjes hiertegen. Bijvoorbeeld door ze eerst in modules te zaaien en pas uit te planten als ze groot genoeg zijn.

Zinnia elegans ‘Orange King’ zaaien

Lees verder na de advertentie

Zinnia elegans Orange King zaaien

Hark de onkruidvrije grond aan tot je de bovenlaag een fijne, kruimelachtige structuur heeft. Zaai de zaden met een tussenruimte van 10-15 cm en bedek de zaden handmatig met een dun laagje grond. Geef tot slot water (gebruik een fijne broeskop) en zet een label in de grond, zodat je weet wat je hier gezaaid hebt.

Zodra de zaailingen een paar blaadjes hebben ontwikkeld, dun je ze uit, zodat de tussenafstand circa 30 cm wordt. Wanneer de plantjes circa 15 cm groot zijn, kun je eventueel de toppen eruit knijpen om een bossigere plant te krijgen. Zodra je zinnia’s eenmaal beginnen met bloeien, blijven ze je tuin kleur geven tot aan de eerste vorst in het najaar.

Zinnia als bijenplant

zinnia vlinder

Zinnia’s zijn aantrekkelijk voor allerlei bestuivende insecten zoals bijen, maar met name zweefvliegen kunnen er geen genoeg van krijgen. Ook Zinnia elegans ‘Orange King’ trekt bestuivers aan met zijn nectar- en stuifmeelrijke bloemen.

Zinnia elegans ‘Orange King’ combineren

Deze feloranje zinnia is een vurig type dat goed combineert met andere spetterende kleuren voor een gewaagd zomerspektakel:

  • Salvia nemorosa ‘Caradonna’: de blauwpaarse bloemen van deze salvia contrasteren geweldig met het oranje van de zinnia.
  • Crocosmia ‘Emily Mckenzie’: Als je vuur met vuur wilt bestrijden, gaat dat met deze combinatie zeker lukken.
  • Groenten als komkommers en tomaten: Zinnia’s trekken veel bestuivers aan, dus zaai ze zeker ook in je moestuin!

Meer kleurrijke zomerbloemen

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu