Haal de romantiek naar je tuin met een magnolia

Helga Kluiter
|
07/04/2021
Magnolia x soulangeana 'Alexandrina'.

De magnolia is de echte glamour queen onder de bloeiende bomen. In het voorjaar pronkt ze parmantig met haar ster- of tulpenvormige bloemen. Haal ook een vleugje romantiek naar je tuin!

Magnolia, beverboom of tulpenboom?

De magnolia heet in het Nederlands ook wel beverboom. Soms wordt hij onterecht ‘tulpenboom’ genoemd, maar die naam is al gereserveerd voor de boom Liriodendron tulipifera. De circa 80 soorten magnolia’s of beverbomen zijn grofweg onder te verdelen in drie groepen:

 1. Groenblijvende magnolia’s (Magnolia grandiflora)
 2. Zomerbloeiende magnolia’s: deze soorten krijgen eerst blad in de lente en bloeien in de zomer.
 3. Naaktbloeiende magnolia’s: deze beverbomen krijgen eerst bloemen in het voorjaar en daarna blad.

Er is een magnolia voor elke tuin

Beverboom met gele bloemen
Sommige magnolia’s bloeien prachtig geel.

De bloemen van magnolia’s variëren van ster- of tulpenvormig en de kleuren van puur wit tot roze en magenta, en soms zelfs geel. Verder variëren beverbomen in grootte van kleine struiken tot grote bomen. Kleinere soorten, zoals Magnolia stellata, zijn geschikt voor potten. En wintergroene soorten, zoals Magnolia grandiflora, kun je tegen een muur leiden.

De juiste standplaats voor de magnolia

Magnolia Sprengeri 'Diva'
Magnolia Sprengeri ‘Diva’

De meeste magnolia’s staan het liefst in licht zure tot neutrale grond. Magnolia’s hebben daarnaast een beschutte plek nodig waar ze niet doorlopend in de wind staan. Verder zorgt een plek met veel zon voor een mooie bloemenpracht.

Magnolia’s voor potten of kalkrijke grond

Heb je niet de juiste grond in je tuin, of heb je geen ruimte, dan kun je kleinere magnolia’s heel goed in potten zetten. Kies dan een ruime pot met potgrond voor zuurminnende planten. Ook kun je kiezen voor soorten die grond met kalk wel oké vinden, zoals Magnolia grandiflora of Magnolia delavayi.

Zo plant je een magnolia

Magnolia x soulangeana 'Alexandrina'.
Magnolia x soulangeana ‘Alexandrina’.

Magnolia’s plant je het beste in het najaar of laat in het voorjaar. Ze wortelen vrij oppervlakkig, dus je hoeft geen diep plantgat te graven. Zo ga je te werk:

 1. Graaf je gat even diep als de pot waarin de magnolia geleverd wordt, maar wel wat breder.
 2. Pas op dat je de vlezige wortels niet beschadigt en zet de beverboom in het plantgat. Zorg ervoor dat de entmarkering niet onder de grond komt te liggen.
 3. Voeg om de wortelkluit compost of bladaarde toe en gooi het gat weer dicht.
 4. Duw de grond stevig aan met je hak en geef een flinke portie water.
 5. Bedek de grond om de magnolia (maar direct niet tegen de stam!) met een zure soort mulch, zoals boomschors of compost. Laat de grond in de zomer niet uitdrogen.

Magnolia snoeien? Pas op!

Magnolia × loebneri 'Leonard Messel'
Magnolia × loebneri ‘Leonard Messel’

Na de bloei kun je een beverboom licht snoeien om gebroken, zieke of tegen elkaar schurende takken te verwijderen. Magnolia’s kunnen niet goed tegen hard terugsnoeien – dan stoppen ze soms met bloeien. Moet je de omvang van je beverboom inperken, snoei dan gedurende meerdere jaren steeds maar een paar takken tegelijk.

Je magnolia vermeerderen

Je kunt beverbomen vermeerderen door ze te stekken. Bij bladverliezende magnolia’s kun je zomerstekken nemen vroeg in de zomer. WIntergroene soorten kun je stekken via halfrijpe stekken eind zomer en in het najaar. Geef de stekken vervolgens voldoende warmte en licht.

Problemen met magnolia’s oplossen

Beverboom met stervormige bloemen
Zorg dat je magnolia genoeg zon en water krijgt.

Groeit en bloeit je beverboom niet naar behoren? Zo los je het op:

 • Geen of weinig bloemen: Jonge magnolia’s hebben meerdere jaren nodig voor ze gaan bloeien, dus heb geduld! Zorg bovendien voor de juiste grond: die moet zuur tot neutraal zijn. Ook flink snoeien in de zomer kan ervoor zorgen dat hij daarna niet gaat bloeien.
 • De magnolia groeit niet goed: Beverbomen hebben veel zon nodig en voldoende beschutting tegen wind en late vorst. Te weinig water kan de magnolia ook stress opleveren.
 • Het blad is na vorst zwart geworden: Zodra het warmer wordt, zullen er nieuwe, groene bladeren ontstaan.

Ziektes en plagen

Magnolia’s zijn over het algemeen robuust, maar enkele schimmelziekten kunnen hem soms parten spelen.

 • Honingzwam (Armillaria mellea) kan ondergronds de wortels aantasten en de plant doden. Let op symptomen als plotse verwelking, bleek blad, geen bloemen, scheuren in de bast en het ‘bloeden’ van sap.
 • Phytophthora wortelrot lokt vergelijkbare symptomen uit als honingzwam, zoals weinig blad en verwelking. Hij is vooral een probleem op zware of natte grond.

Je kunt helaas niet heel veel hiertegen doen. Je kunt proberen de plant uit te graven en er een minder vatbare struik of boom voor in de plaats te zetten.

Magazine van Gardeners’ World sep/2021

Gardeners’ World sep/2021

Bestel nu