Je kerstboom langer mooi houden: zo doe je dat - Gardeners' World

Je kerstboom langer mooi houden: zo doe je dat

Helga Kluiter
|
10/12/2020
kerstboom langer mooi houden

Er gaat niets boven een echte kerstboom, met prachtige lichtjes en kerstballen en natuurlijk zijn kleur en geur. Maar hoe voorkom je dat nog voor de kerst alle naalden op de grond liggen? Door de juiste boom te kopen en met de juiste verzorging kun je je kerstboom langer mooi houden.

Welke kerstboom kopen

De Nordmann behoudt zijn naalden langer

De meest verkochte boomsoort is de fijnspar (Picea abies). Die heb je vaak al voor weinig geld en hij geurt heerlijk. Nadeel: zijn naalden vallen sneller uit dan die van zijn grote concurrent, de Nordmann. Die is een stuk duurder, maar zijn naalden vallen niet snel uit en zijn vorm is mooi symmetrisch. Ook de fraserspar verliest minder snel naalden dan de fijnspar, maar zijn geur is net zo lekker.

Check het gewicht van de boom

Als je een geschikte boom hebt uitgekozen, til hem dan eerst even op. Hoe zwaarder, hoe verser, omdat hij dan sinds het rooien nog weinig vocht heeft verloren. Tik even met de stam op de grond om te kijken of de naalden blijven zitten. Als de boom veel naalden verliest, kies dan een andere uit.

Zaag een stukje van de stam af

Laat het net om de boom zitten wanneer je thuiskomt, maar zaag wel alvast een paar centimeter van het uiteinde van de stam. Draag daarbij handschoenen. Dat is veiliger en bovendien kunnen de naalden soms zorgen voor huiduitslag.

Zet de boom in een emmer water

Je kerstboom langer mooi houden door hem in een emmer water te zetten

Zet de boom zo snel mogelijk in een emmer water en laat hem een paar uur (of een nachtje) buiten staan. Zo kan de boom zich goed volzuigen met water, waardoor het de naalden langer kan vasthouden.

Zet de kerstboom op de juiste plek

Verwijder het net van de boom als laatste

Nu kan de boom eindelijk naar binnen! Wil je je kerstboom langer mooi houden, zet hem dan niet vlak bij de verwarming neer! Dan droogt hij namelijk sneller uit. Zorg ervoor dat de stam op zijn standaard in een bak water kan blijven staan. Vul het water dagelijks bij. Verwijder tot slot het net, zodat de takken kunnen gaan hangen. Veel plezier met het versieren!

Meer lezen over:
Tuinklussen December
Magazine van Gardeners’ World jan-feb/2021

Gardeners’ World jan-feb/2021

Bestel nu