Herfstactieplan: maak je tuin klaar voor de winter met deze 10 tips

Helga Kluiter
|
20/10/2021
bladaarde maken

De herfst in de tuin is een belangrijke tijd. Planten bereiden zich in deze periode voor op de naderende winter, bijvoorbeeld door hun bladeren te laten vallen of door zich zelfs helemaal in de grond terug te trekken. Help je tuin een handje door nu in actie te komen.

Lees verder na de advertentie

Herfst in de tuin

Ga met deze 10 klusjes aan de slag in de herfst om helemaal klaar te zijn voor de winter – en voor het komende tuinjaar.

1. Perkplanten overwinteren

herfst in de tuin

Veel perkplanten worden behandeld als eenjarige planten. Je kunt ze aan het einde van het seizoen op de composthoop gooien, maar overwinteren is ook een optie. Knip alle stengels terug tot 10 cm. Haal de planten uit hun potten, verwijder overtollige grond en zet ze in trays gevuld met vochtige (turfvrije) universele potgrond. Zet je perkgoed op vorstvrije maar lichte plek en geef ze af en toe water.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Bladaarde maken

bladaarde maken

Gooi gevallen blad van bomen niet weg, maar maak er bladaarde van! Dat is namelijk een uitstekende voeding voor je tuingrond. Geef prioriteit aan blad dat gazons bedekt of grijsbladige planten zoals lavendel om rot te voorkomen. Verwijder het blad ook meteen van paden (die kunnen namelijk glad worden) en grind (voordat het blad verteert en voeding wordt voor onkruid).

Meer lezen over bladaarde maken:

3. Groenbemesters zaaien

groenbemesting

Groenbemesters zorgen ervoor dat de grond van je moestuin in de winter niet kaal is. Daardoor spoelen voedingsstoffen bij zware regen niet weg en behoudt de grond een goede structuur. Zaai groenbemesters zoals winterrogge op de kale grond. De planten vormen snel een groen, beschermend tapijt.

4. Vaste planten delen

vaste planten delen

De herfst is een prima periode voor het delen van vaste planten. Begin met planten waarvan het middelste gedeelte niet meer goed groeit of zelfs is afgestorven. Deel grote planten door twee tuinvorken rug aan rug in de kluit te steken en ze dan uit elkaar te trekken. Herplant de sterke delen van de plant met een paar handjes compost en geef ze water.

Meer lezen over planten delen:

5. Pompoen verder laten rijpen

pompoen rijpen

Rijp pompoenen af op een zonnige, vorstvrije plek – bijvoorbeeld tegen de woning of in een kas. Oogst pompoenen met een stuk steel van 15 cm eraan vast en draai de vruchten regelmatig om te zorgen dat alle kanten licht krijgen. Na een paar weken wordt de schil hard en valt de steel af. Dan is de pompoen ‘verzegeld’ en klaar om voor de winter te bewaren.

6. Winterharde groenten moestuin

herfst in de tuin: knoflook planten

Ook in de herfst kun je in de moestuin groenten zaaien, poten of uitplanten, zoals winterharde tuinbonen en pootgoed van knoflook en uien. Veldsla kun je nog rechtstreeks in de volle grond zaaien, maar bescherm de zaden en jonge plantjes wel met cloches of vliesdoek.

Meer lezen over de moestuin in de herfst

7. Vijver schoonmaken

herfst in de tuin

Herfstbladeren die in je vijver vallen rotten op de bodem weg. Deze smurrie ruikt niet bepaald fris en bovendien komen hieruit voedingsstoffen vrij die in de zomer verstikkende algen voeden. Verwijder het blad dus meteen uit je vijver. En staan er bomen in de buurt van je vijver, dek het water dan tijdelijk af met een net, zodat het blad er niet in valt.

8. Bomen snoeien

Japanse esdoorn snoeien

Wanneer de bladeren in de herfst in de tuin beginnen te vallen, kun je aan de slag met de najaarssnoei. Die is niet al te rigoureus. In het najaar snoei je alleen verdwaalde, zieke en beschadigde takken van sierbomen zoals Acers en appelbomen. Ook takken die over elkaar schuren kun je weghalen.

Meer lezen over snoeien

9. Bewaarappels oogsten

herfst in de tuin: appels plukken

Bewaarappels zijn rijp en klaar om te plukken zodra de eerste vruchten van de bomen waaien. Je kunt de rijpheid ook controleren door de vruchten aan de takken op te tillen en te draaien. Als het steeltje snel afbreekt, is de appel rijp. Bewaarsoorten zoals Jonagold, Golden Delicious en Boskoop zijn niet lekker om meteen te eten, dus bewaar die op een koele plek en geef ze de tijd om hun smaak te ontwikkelen.

10. Voorjaarsbollen planten

verwilderingsbollen in gazon

Plant narcissen, krokussen, tulpen en nog veel meer bloembollen in de herfst in de tuin – in borders, potten of als verwilderingsbollen in je gazon. In het voorjaar word je dan getrakteerd op een vrolijk bloemenspektakel, waar bovendien ook vroege hommels en bijen blij mee zijn.

Meer lezen over voorjaarsbollen:

Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu