Snijbloemen plukken: 8x de beste tips

Helga Kluiter
|
29/09/2020
Tips voor het schikken van snijbloemen

Als je eerder je eigen snijbloemen pluktuin hebt aangelegd, komt er een moment dat je moet gaan oogsten. Dat doe je niet alleen om een mooie vaas bloemen te krijgen. Want hoe vaker je plukt, hoe meer nieuwe bloemen de plant zal aanmaken. Met deze tips voor snijbloemen plukken zet je de hele zomer een prachtig boeket op tafel.

1. Snij vroeg op de dag

Oogst je snijbloemen vroeg op de dag, wanneer de stelen vol water zitten, of ‘s avonds. Laat de bloemen dan een paar uur rusten in hun emmers op een koele, donkere plek, voor je ze gaat schikken.

2. Voorkom verspilling

Verspil geen bloemen. Dat doe je door na te gaan hoeveel je precies nodig hebt en hoe hoog je boeket uiteindelijk moet worden. Snij niet meer af dan nodig.

3. Gebruik schoon water

Neem een emmer schoon water mee tijdens het snijden en zet de stelen hier rechtop in.

4. Denk na over je compositie

Wil je je snijbloemen origineel schikken, denk dan ook aan blad met mooie kleuren, bessen, rozenbottels en zaaddozen. Er zijn vele bladsoorten waar je misschien niet aan gedacht hebt die je compositie origineel maken – strengen klimop, takjes rozemarijn of gevlochten grassen. Denk ook aan zaaddozen met een bijzondere vorm, bijvoorbeeld die van Nigella damescena. Dat lijken wel miniruimtecapsules!

5. Kies een geschikte vaas

Helder glas is klassiek, maar ook gekleurde vazen, met name dieprode of felgroene, doen het goed. Die versterken beide de warme intensiteit van herfstbloemen, bessen en blad.

6. Maak vazen goed schoon

Bacteriën versnellen de verwelking van de bloemen. Vul de vaas met schoon water en een paar druppels bleek of een scheutje natuurazijn. Dat helpt bij het doden van bacteriën en verlengt de levensduur van gesneden bloemen aanzienlijk.

7. Verwijder blad onder water

Verwijder de bladeren van het gedeelte van de steel dat onder water staat.

8. Ververs het water regelmatig

Vervang elke paar dagen het water en snijd een stukje van de steel af (schuin) om de bloemen langer goed te houden.

Magazine van Gardeners’ World okt/2021

Gardeners’ World okt/2021

Bestel nu